Бяла бреза за анемия

Бялата бреза е високо дърво или пък храст, което има гладка, тънка и бяла кора, белеща се на хоризонтални ивици. Младите клони са прави. Листата са ромбовидни или сърцевидни. Цветовете са еднополови. Мъжките съцветия са дълги. Плодът е сплескано орехче, снабдено с две ципести крилца. Цъфти през пролетта.

Бялата бреза се използва за редица лечебни цели, като се вземат нейните листа, пъпки и кора. Листата, за да имат нужния ефект, биват събирани в периода юни-септември, когато са най-пълно развити. Пъпките и кората пък през пролетния сезон – април и май, тъй като тогава е най-активно движението на соковете в растението.

Бялата бреза иаа Силно отводняващо (пикочогонно и потогонно) и общоукрепващо действие. Може да помогне при редица бъбречни заболявания, като камъни в бъбреците, които успешно разрушава. Съ

що успокоява спазмите на гладката мускулатура, което я прави идеална при менструални болки. Този ефект се дължи на съдържащите се в листата на растението флавоноиди, а съдържащият се калиев нитрат подсилва диуретичното действие на флавоноидите.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Прилага се при отоци от различен произход. Извлекът притежава противомикробно действие. Прилага се при някои болести на бъбреците, жлъчни възпаления, ревматизъм, ишиас. Брезата се използва също при подагра, атеросклероза, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Корите на растението пък се препоръчват при анемия, отоци, кашлица, подагра. Пъпките на брезата, киснати във вино 8 дни в съотношение 1:10 се пият при възпаление и болки в стомаха и червата, за усилване (1 супена лъжица след ядене). Извлек от корите се приема като противоотрова.
• при бъбречни, стомашно-чревни, сърдечни заболявания, при ревматизъм,
• при отоци от сърдечен и бъбречен произход
• запарка от пъпки и брезовия сок: при кожни болести – остри и хронични екземи, лишеи, обриви, възпаление на кожата, косопад
• при спазми и болки в стомаха, атеросклероза
• пресен сок: общоукрепващо при анемия, лечение на циреи, труднозаздравяващи рани
• брезов катран при лечението на кожни болести.

Външно приложение: Корите се използват за налагане на лапи при рани, ревматизъм, обриви, лишеи.

Вътрешно приложение: 1 супена лъжица пъпки (или 2 супени лъжици листа) се варят в 500 мл вода 5 минути (прибавя се малко сода бикарбонат за разтваряне на смолите). Пие се по 1 винена чаша 15 минути преди ядене. Една супена лъжица от корите се вари 10 минути в 0.500 л вода и се пие по същия начин.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от кората или листата на билката се заливат с 500гр. вряла вода и се киснат 1 час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди лягане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *