Бялото течение се повлиява от бяла коприва

Бяла коприва успокоява нервните пристъпи при менопауза

Копривата е едно от най-ефикасните лечебни растения. Семейство Копривови включва много видове, от които за лечебни цели най-разпространени са обикновената, бялата и жълтата коприва.

Бялото течение се повлиява от бяла коприва

От бялата и жълтата коприва с лечебна цел се използват цветовете, които имат пречистващо и диуретично действие. Начин на употреба:

Запарка

Една лъжица от цветовете се попарват с гореща вода. Пият се по две чаши на ден при генитални инфекции, менструални нарушения, безсъние и нервност. От гаргара със запарка се повлияват добре респираторни заболявания (кашлица, болки в гърлото и прочие). Запарката от бяла коприва има и стягащо действие и е подходяща за лечение на диария.

“Фигурин

Тинктура

Две шепи коприва се накисват в половин литър ракия и престояват две седмици. От прецедената смес се пият по 10 капки на ден. Тинктурата от бяла коприва има благоприятно действие за успокояване на нервните пристъпи при менопауза.

Баните със запарка от бяла коприва действат успокояващо при генитални инфекции, при обилно бяло течение и т.н. При гинекологични проблеми може да комбинирате баните с пиенето 2 – 3 пъти на ден и запарка от бяла коприва.

Компрес

Попарват се цветове от бяла коприва в малко количество вода до получаването на каша, която се налага върху проблемните зони (екземи, ишиас, разширени вени).

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *