Бял крем (Lilium candidum L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Расте по градини и паркове като декоративно растение почти навсякъде из страната, но предпочита по-топли места.

Използваема част. Пресните цветове (по-рядко луковиците).

Химичен състав. Цветовете съдържат етерично масло, слузни вещества, флавоноиди и др.

“Фигурин

Действие. Епителотонично (спомагащо за бързо заздравяване на рани). Извлеци, получени от цветовете на растението с рафинирано масло, оказват лечебен ефект при изгаряния и болки в ушите. Епителотоничното действие на извлека от бял крем е много по-добро от това на звъниковото масло. Има и обезболяващо, противовъзпалително, пикочогонно и противооточно масло. Намалява сърбежа на кожата при кожни екземи и особено след радиодермит. В народната медицина листата на белия крем, накиснати в чист спирт, се използват за лечение на херпесни рани.

Приложение. При рани от изгаряния, при бавно заздравяващи и вторично замърсени рани, при изгаряния от рентгеново лечение, при обикновен херпес, контузии и гнойници и др.

Начин на употреба. Приготвеният от луковиците на билката 5% чай се използва локално за компреси. 20% спиртен екстракт от листата на билката се прилага при начална форма на херпесни инфекции.

Lilium Candidum Being Cocky from Arne de Laat on Vimeo.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *