Бял оман за тежка кашлица

Белият оман или още известен с латинското си наименование, Inula Helenium, е многогодишно тревисто растение с дебело, късо, месесто коренище и дълги кафяви корени. Цветовете му са жълти, а самото растение цъфти от юни до септември. Неговото родно място, където най-често се среща са влажните и сенчести места в дълбоките гори, а също така и крайречните храсти и местата покрай планинските потоци.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За лечебна цел се използват преди всичк корените с коренището, което трябва да е използвано през есента или ранна пролет. Благодарение на съдържащите се етерични масла в него, то действа отхрачващо и спомагат лечението на упорита кашлица с тежки храчки.
Като цяло неговото действие е противовъзпалително, противокашлично и успокояващо лигавицата действие; потиска функциите на бронхиалните жлези. Помага при различни видове кашлици, при настинки, грип, а също така при стомашни заболявания, при липсваща менструация, като нормализира по естествен път хормоните или пък при твърде болезнена.

В българската народна медицина белият оман се използва при газове, киселини в стомаха, трудно уриниране; при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, водянка, бяло течение, виене на свят, главоболие, припадъци, ускорено сърцебиене, при възпаление на простатата. Служи като средство, предпазващо от преждевременно раждане.

Как да си направим настойка против кашлица, за силна имунна система или пък за безапетитие? Всичко, което трябва да направим е да накиснем корени от растението в продължение на 10 дни в червено вино в съотношение 1:10.

Ползва се и външно, като се прави гаргара при гърлобол и жабурене при зъбобол, ситно смлени/счукани корени, накиснати в зехтин (1:10) се прилагат за мазане на кръста, сърбежи, копривна треска.
Вътрешно приложение: 1 с.л. корени се слагат в 500 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *