Бял оман (Inula helenium L.)

Синоними. Чернокос оман.

Разпространение. Вирее по сенчести места край речните храсталаци и в гористи места, предимно в Източна България до 1000 м надморска височина.

Използваема част. Коренището с корените. Изваждат се през есента или рано напролет, почистват се и се измиват (по-едрите се нарязват) и се сушат на сянка, но по-добре в сушилня при 45 градуса.

Химичен състав. Етерично масло, сесквитерпенови лактони, инулин, тритерпени, алкалоиди, горчиви вещества и др.

“Фигурин

Действие. Противовъзпалително, противокашлично, противоглистно действие. Възбужда стомашната секреция и подобрява храносмилането.

Приложение. Прилага се при бронхити, гастрити, язва на стомаха, болезнена и нередовна менструация, чернодробни заболявания, хемороиди, възпаление на простатата, трудно уриниране, за укрепване тонуса на матката, при епилепсия и др. Прилага се при заболявания на устната кухина (възпаление на сливиците, зъбобол, фарингити) и др. Билката се използва също в парфюмерийната и сладкарската промишленост.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица от билката се вари в 500 мл вода в продължение на 10 минути. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти на ден. В народната медицина се употребява също т.нар. „оманово вино“ – за усилване и подобряване на апетита: в 1 л червено домашно вино се накисват 50 г корени от оман. Съдът се разклаща ежедневно. След 20 дни виното се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене (за деца по 1 супена лъжица) 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Бял оман (Inula helenium L.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *