Бял равнец при възпаления и редица други заболявания

Белият равнец е една от най-често използваните билки в българската народна медицина от векове наред. Нейното ботаническо наименование идва от Achillea се смята, че произхожда от името на гръцкоя герой Ахил.

Нашите баби наричат билката още мъжка, заради това, че в стари времена всеки войник е носил със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките. Други пък смятат, че белите цветчета са си типично женска билка, заради свойството му да помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Белият равнец има кръвопречистваща сила и е идеално средство за детоксикация на организма.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Белият равнец е наричан „избавление от всички беди“ заради вярата в почти магическата му способност да помага там, където сякаш надежда за изцеление няма.

Как можем да го използваме?
Естествено първото е като запарка. Та кой ли не е пил чай от бял равнец поне веднъж през живота си? Запарката се приготвя от препълнена чаена лъжица от изсушената билка, която се вари в 250 мл. вода. Кипва се и се оставя да се запари. Препоръчват се по 2-3 чаши запарка от бял равнец на ден при гръдна жаба, чревни инфекции, киселини и кръвоизливи в стомаха (също отстранява газове и спазми в стомаха) и белите дробове, заболявания на гръбначния стълб (смята се, че белият равнец стимулира кръвообразуването и действа чудесно при заболявания на костния мозък).

Чай от бял равнец се препоръчва и при чернодробни и жлъчни инфекции, тъй като увеличава секрецията на жлъчен сок и успокоява спазмите. Също регулира менструалния цикъл, действа като болкоуспокояващо и кръвосъсирващо. Запарката от бял равнец действа успокояващо и при мигрена.

Компреси – вторият начин е да си направите компреси, които са изключително благотворни и даряващи облекчение при изгаряния, порезни рани, навяхвания и натъртвания.
Тинктура – накиснете една шепа от билката в 200-300 мл. медицинкси спирт (може и ракия) и оставете да престои 15 дена. След това прецеждате и използвате при ревматични болки или настинка.
Баните със запарка от бял равнец са особено ефикасни при хемороиди, инконтиненция на урината при стари хора и деца, остеопороза, възпаления на яйчниците, бяло течение, вагинит и други гинекологични инфекции. Банята от бял равнец се приготвя като 100 г. От билката се накисват за през нощта в студена вода, а на следващия ден сместа се кипва и прецежда.
Важно: Билката не се препоръчва за бременни и кърмачки. А приемането на високи дози бял равнец може да доведе до главоболие и световъртеж.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *