Бял равнец (Achillea millefolium L.)

Синоними. Гущерка, пачи пера, посечена трева, еневичка, ресулява билка.

Разпространение. Расте навсякъде по ливадите, храсталаците, покрай пътищата и запустелите места из страната.

Използваема част. Цветните кошнички, заедно със стръковете. Берат се по време на цъфтежа – юни-август. Съцветията се режат без стъблената част и се сушат на сянка или в сушилня при 40 °С.

Химичен състав. Етерично масло, сесквитерпенови лактони, горчиво вещество, танини, слузни вещества, смоли, органични киселини и др.

“Фигурин

Действие. Кръвоспиращо, противовъзпалително и отпускащо спазмите на чревната мускулатура действие. Усилва стомашната секреция, подобрява апетита. При продължителна употреба действа запичащо.

Приложение. При хемороиди, маточно кръвотечение, кръвотечение от носа, кървава урина. Използва се и при възпаление на половите органи, отслабена родова дейност, при нощно напикаване. Добър ефект има при възпаление на бъбречните легенчета и пикочния мехур, при глисти у децата, главоболие, при намалено отделяне на стомашен сок, безапетитие. Използва се още при ускорена сърдечна дейност (тахикардия) с нарушение на сърдечния ритъм (аритмия). Прилага се също при рани от изгаряне или при кървене, болки и възпаление на венците. Във ветеринарната практика се прилага като храна на животните за лечение на кървава урина и запек.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици от билката се запарват с 400 мл вряща вода. Оставят се да киснат около 30 минути. Прецедената запарка се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. При рани от изгаряне се прилагат компреси с извлек на билката със зехтин. За жабурене на устната кухина се прилага отвара.

Внимание! Назначението на билката да става под контрол на лекар специалист, тъй като при неправилна употреба могат да настъпят явления на отравяне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *