Бял хмел (Viscum album L.)

Синоними. Кукувича плюнка, клейник

Разпространение. Паразитира върху дърветата из цялата страна, но се култивира в градини и паркове. Силно разклонен храст, чиито листа са зелени и леко заоблени. Клоните са членести и по възлите им израстват листата, цветовете и плодовете.

Демир бозан билки за бъбреци

Използваема част. Клонките и листата, които се берат през есента и рано през пролетта. Сушат се на сянка или в сушилня при 45 градуса. В редки случаи се използват и плодовете.

Химичен състав. Билката съдържа алкалоиди, инозит, гликозиди, флавоноиди, дъбилни вещества, провитамин А, витамин С, органични киселини, белтъчини, смолисти вещества, олеанолова киселина и др.

Действие. Понижава високото кръвно налягане разширява кръвоносните съдове, спомага за по-бързото съсирване на кръвта. Счита се, че настойка от плодовете е полезна при атеросклероза. Забавянето на сърдечната дейност и усилването на сърдечните съкращения, както и усилването на съкращенията на маточната мускулатура най-вероятно са резултат на комплекса от биологично активни вещества, съдържащи се в билката. Макар и по-слабо, белият имел действа противокашлично, противогърчово и успокояващо. Напоследък се съобщава, че билката притежава противораково действие.

Приложение. При високо кръвно налягане, особено у възрастните хора с атеросклероза и свързаните с нея оплаквания – виене на свят, главоболие, нарушено равновесие, безсъние и др. Много често билката се препоръчва за лечение на маточни кръвотечения, кървене от носа, треперене на ръцете, невралгии, при намаляване млякото у кърмачките, за забременяване, при магарешка кашлица, епилепсия, хистерия.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка от смляната билка се вари в 500 мл вода 10 минути. Пие е по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Внимание! Билката е отровна, поради което лечението се провежда под лекарски контрол!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *