Бял хмел (Viscum album L.)

Синоними. Кукувича плюнка, клейник

Разпространение. Паразитира върху дърветата из цялата страна, но се култивира в градини и паркове. Силно разклонен храст, чиито листа са зелени и леко заоблени. Клоните са членести и по възлите им израстват листата, цветовете и плодовете.

Използваема част. Клонките и листата, които се берат през есента и рано през пролетта. Сушат се на сянка или в сушилня при 45 градуса. В редки случаи се използват и плодовете.

Химичен състав. Билката съдържа алкалоиди, инозит, гликозиди, флавоноиди, дъбилни вещества, провитамин А, витамин С, органични киселини, белтъчини, смолисти вещества, олеанолова киселина и др.

Действие. Понижава високото кръвно налягане разширява кръвоносните съдове, спомага за по-бързото съсирване на кръвта. Счита се, че настойка от плодовете е полезна при атеросклероза. Забавянето на сърдечната дейност и усилването на сърдечните съкращения, както и усилването на съкращенията на маточната мускулатура най-вероятно са резултат на комплекса от биологично активни вещества, съдържащи се в билката. Макар и по-слабо, белият имел действа противокашлично, противогърчово и успокояващо. Напоследък се съобщава, че билката притежава противораково действие.

Приложение. При високо кръвно налягане, особено у възрастните хора с атеросклероза и свързаните с нея оплаквания – виене на свят, главоболие, нарушено равновесие, безсъние и др. Много често билката се препоръчва за лечение на маточни кръвотечения, кървене от носа, треперене на ръцете, невралгии, при намаляване млякото у кърмачките, за забременяване, при магарешка кашлица, епилепсия, хистерия.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка от смляната билка се вари в 500 мл вода 10 минути. Пие е по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Внимание! Билката е отровна, поради което лечението се провежда под лекарски контрол!

Бял хмел (Viscum album L.)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *