Ведрица е уникален помощник за здрав сън

Безсънието ви тормози, отдайте се на билката ведрица

Ведрицата (Aquilegia vulgaris L) е многогодишно растение, с прави, слабо разклонени стебла. Цветовете са сини или розови, едри, единични или по няколко към върха на стеблото. Расте из сенчестите места. В България ведрицата се среща само със синкавовиолетови цветове. Цъфти в края на пролетта и през лятото.

Спрете безсънието с ведрица

За медицински и лечебни цели се използва  цялото растение, включително корените и семената. Билката се бере по време на цъфтежа. Може да се използва  в прясно състояние и/или изсушено.

Ведрицата се използва при жълтеница, възпален черен дроб, безсъние, при вътрешни рани, при коклюш, воднянка, белодробни абцеси, кръвохрачене, семената се препоръчват като средство против циреи.

В българската народна медицина се  препоръчва при бяло течение, менструационни смущения и очни болести.

Лечебна билкова рецепта при безсъние:

Начин на приготвяне – правим запарка, като вземаме 1 супена лъжица ситно нарязана билка и я заливаме с 2 чаени чаши вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда. Даваме на болния по една супена лъжица 3 пъти дневно.

Сок от прясна билка: по 10 – 15 капки два пъти на ден.

Внимание! В големи количества растението е отровно! След приемане на сок от няколко стръка настъпва унесеност, разширение на зениците, цианоза, диария, отпадналост.

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *