Ветрогон гони кашлицата

Ветрогонът или известен още като полски трън, може да се срещне навсякъде предимно по сухите тревисти и необработени места, из редките храсталаци и пасища в равнините и предпланинските райони на цяла България. Познаваме го по това, че е с големи бодли, и малка глава. То е многогодишно сивозелено, бодливо тревисто растение със силно разклонено стъбло, стигащо на височина до 40 см.

За лечебни цели се използва предимно надземната част на растението и то по време на цъфтежа му – юни-август. Билката се суши. Може да се използват и корените, които обаче се вадят рано напролет, около март-април или есента, след узряването на плодовете – септември-октомври. Извадените корени след измиване (като по-дебелите се нарязват) се сушат на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Допустима влажност 12%. Опаковат се в торби. Запазват се в сухо и проветриво помещение.

Притежава спазмолитично, противоспастично и пикочогонно действие. Прилага се при кашлица (предимно магарешка), при заболяване на бъбреците и пикочните пътища, при полова слабост, възпаление на простатната жлеза и др. Препоръчва се при възпаление на очите, възпаление на външното и средното ухо.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Българската народна медицина препоръчва надземната част и корените на ветрогона още при вода в коремната област, трудно уриниране, кожни болести, туберкулоза, гнойни катари в дихателните органи, скрофулоза и др. Външно – за компреси при възпаление и гноене на очите, повишена чувствителност на очите към светлина и др.
Начин на употреба. 2 супени лъжици от стръковете (или 1 супена лъжица от корените) се варят 10 минути в 0,5 л вода. Прецедената отвара се пие по 1 чаена чаша преди ядене 4 пъти дневно.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *