Ветрогон (Eryngium campestre L.)

Синоними. Бял трън, биволски трън.

Разпространение. Вирее по сухи тревисти и песъчливи места, а така също и в храсталаците из цялата страна.

Използваема част. Надземната част, която се бере по време на цъфтежа на билката от юни до август. Суши се на сянка или в сушилня при температура 50 °С. Много по-рядко се използват корените, които се вадят след узряването на плодовете късно през есента или рано напролет.

“Фигурин

Химичен състав. Етерично масло, сапонини, танини, органични киселини и и др.

Действие. При хипертрофия на простатата. Повишава половата функция, регулира менструални цикъл. Има пикочогонно и антисептично действие при възпаление на бъбреците и пикочните пътища. Макар и по-слабо, действа противовъзпалително при очни заболявания и възпаления на външното и средното ухо. Има спазмолитично действие и води до намаляване на бронхоспазма.

Приложение. При затруднено уриниране, хипертрофия на простатата, полова слабост, слаба менструация, магарешка кашлица, конюнктивити и блефарити, пиелонефрити, хемороиди.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици дребно нарязана билка се вари 10 минути в 600 мл вода. Прецедената отвара се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. Препоръчва се употребата на пресен сок от корените на ветрогона.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ветрогон (Eryngium campestre L.)

  1. Билката Ветрогон е единствената билка, ефективна при лечение на атопично заболяване на дихателните пътища, придружено с атопична кашлица, атопична алергия, атопична пневмония, атопичен емфизем и атопично възпаление на лигавиците.

    Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се варят 3 минути в 500 мл. вода. Прецедената отвара се изпива охладена на 3 пъти за деня в равни части.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *