Ветрогон (Eryngium campestre L.)

Синоними. Бял трън, биволски трън.

Разпространение. Вирее по сухи тревисти и песъчливи места, а така също и в храсталаците из цялата страна.

Използваема част. Надземната част, която се бере по време на цъфтежа на билката от юни до август. Суши се на сянка или в сушилня при температура 50 °С. Много по-рядко се използват корените, които се вадят след узряването на плодовете късно през есента или рано напролет.

Химичен състав. Етерично масло, сапонини, танини, органични киселини и и др.

Действие. При хипертрофия на простатата. Повишава половата функция, регулира менструални цикъл. Има пикочогонно и антисептично действие при възпаление на бъбреците и пикочните пътища. Макар и по-слабо, действа противовъзпалително при очни заболявания и възпаления на външното и средното ухо. Има спазмолитично действие и води до намаляване на бронхоспазма.

Приложение. При затруднено уриниране, хипертрофия на простатата, полова слабост, слаба менструация, магарешка кашлица, конюнктивити и блефарити, пиелонефрити, хемороиди.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици дребно нарязана билка се вари 10 минути в 600 мл вода. Прецедената отвара се пие по 100 мл преди ядене 3 пъти на ден. Препоръчва се употребата на пресен сок от корените на ветрогона.

Ветрогон (Eryngium campestre L.)
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ветрогон (Eryngium campestre L.)

  1. Билката Ветрогон е единствената билка, ефективна при лечение на атопично заболяване на дихателните пътища, придружено с атопична кашлица, атопична алергия, атопична пневмония, атопичен емфизем и атопично възпаление на лигавиците.

    Начин на употреба: 1 супена лъжица от билката се варят 3 минути в 500 мл. вода. Прецедената отвара се изпива охладена на 3 пъти за деня в равни части.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *