Вижте с какво са опасни някои билки

Замисляли ли сте се за страничните ефекти на билковите отвари?

Всички знаем за полезното свойство на билките. Замисляли ли сме се обаче, че и те като лекарствата също могат да се окажат опасни?

Някои от най-разпространените билки имат и своите странични ефекти, които могат да навредят на здравето ни. Най-важното, за да избегнем

Билките крият и опасности

вредното им действие е правилната доза.

“Фигурин

МАТОЧИНАТА е в състава на петте най-успокояващи билки. Тя премахва тревогата, раздразнението, повишава работоспособността и помага да се съсредоточим. Билката е мек спазмолитик. В нейния състав обаче влиза веществото цитрал, което притежава слабо токсично действие.
Ежедневният прием на чай от маточина в продължение на 2-3 седмици може да ни доведе главоболие, виене на свят или запушване на носа.

ЛАЙКАТА притежава силни спазмолитични и противовъзпалителни свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва и помага за възстановяването на повредени лигавици.
Предозирането й предизвиква при жените отпускане на гладката мускулатура на матката, а това води до проблеми в менструалния цикъл и усложнения при бременност.
Лайка възпрепятства всмукването на желязото от храносмилателната система в кръвта и прекомерната й употреба може да предизвика анемия поради недостиг на желязо.

МЕНТАТА е смятана за женска билка, тъй като намалява болката и неприятните усещания по време на месечен цикъл.
Тя притежава антихипертензивно действие (намалява налягането при хипертония) и помага при стомашни колики.
Хипотониците, трябва да внимават с приема на мента, тъй като ментолът, съдържащ се в растението, намалява кръвното налягане.
Ментолът забавя сърдечната дейност и усложнява работата на дихателния център, което може да предизвика влошаване на здравословното състояние при хората страдащи от бронхиална астма и брадикардия.
Само три чаши ментов чай дневно могат да предизвикат намаляване на ерекцията за сметка на спадане на налягането в половия член и влошаване на неговото кръвоснабдяване дори у здравите мъже.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *