Вместо лекарство – плодови и зеленчукови сокове

Соковете освен много вкусни са и страшно полезни и лековити. С тяхна помощ може да туширате не едно и две заболявания.

Морковен фреш срещу бронхит
Освен вкусна храна морковът е и много лековит. Той съдържа каротин – елемент, които в организма се преработва във витамин А. Богат е също така на витамини Е и Н, както и на целулоза, действаща добре на храносмилането. Морковите съдържат и доста калии, който възпрепятства развитието на гастрит. Затова е по-добре да се изядат 1-2 моркова или изпие чаша пресен сок, отколкото да се приема сода бикарбонат.

“Фигурин

В народната медицина морковите се препоръчват като всекидневна храна на страдащи от подагра или ревматизъм. Действат добре и при диабет. От морковите може да се приготви вкусен и лековит сироп – към 2 чаши морковен сок се прибавя 1 чаша захар, най-добре кафена, и се вари до сгъстяване. Още горещ сиропът се насипва в сухи стъклени буркани или бутилки и се прибира на тъмно и хладно. Пие се в зимните месеци против бронхит, настинка или ангина.

Сок от бъз помага на черния дроб
Узрелите плодчета се изстискват през марля. Приема се по 1 супена лъжица на гладно. Ако сокът ще се съхранява по-дълго време, трябва да се стерилизира.

Сок от касис и круша за сваляне на високата температура
200мл. прясно изцеден сок от касис и 100 мл. сок от круши се смесват и изпиват на глътки.

Диарията бяга от сок от боровинки и ябълки
Смесват се по 100 мл. прясно изцеден сок от двата плода и се изпива бавно, на глътки, 3-4 пъти дневно половин час преди ядене.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *