Внимание! Българските билки бъкат от отрови

Чайовете, които си приготвяме от български билки, са пълни с пестициди

В преобладаващата част от българските билки съдържанието на пестициди е в пъти над допустимите норми, алармира Живко Драганов, председател на Българската асоциация на билкарите, цитират от Агенция Блиц.

“Фигурин

Билките съдържат много пестициди!

Според думите на вещия билкар, до признанието, че българските билки вече не са полезни, а могат да станат и вредни, се е наложило да се стигне, след като през миналата година повече от 300 тона билки и билкови продукти, които са били предназначени за износ, са върнати от Германия. Обяснението, с което това е станало, е било, че в българските билки се съдържат отрови в прекалено висока концентрация.

Тенденцията се повишава със страшна сила, допълва Драганов, като посочва за основна причина за това масовото пръскане от въздуха на земеделската продукция с пестициди от въздуха, в резултат на което поразени са и билките.

В същото време, от родната билкова индустрия отчитат още една засилваща се и в същото време плашеща тенденция – все по-често в билките българско производство се отчитат завишени нива на никотин.

От една страна, това се дължи на обстоятелството, че много фирми изсушават билките в помещения, предвидени за обработка на тютюн, а от друга, че самите работници си позволяват да пушат в тези помещения и докато обработват билките.

бутон за сайт

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *