Водната детелина понижава температурата

Водната детелина представлява многогодишно блатно тревисто растение с дълго, пълзящо, начленено коренище, дебело 1-1,5 см. Цветоносното безлистно стъбло е високо 15-35 см. Листата с дълги дръжки са 3-10 см дълги и 1,5-3 см широки. Съцветието е гроздовидно. Цветовете на растението са бледорозови. Плодът е едногнездна яйцевидна кутийка, разпукваща се на две половинки. Цъфти от юни до август.

Среща се предимно в заблатени места, мочурливи ливади и торфища, предимно в планинските и по-рядко във високопланинския пояс на Западните и Средните Родопи, Рила, Витоша, Западна Стара Планина – Петрохан, Южен Пирин, а също и под 1000 м надморска височина в Самоковско.

За лечебни цели се използват листата с малка част от дръжките, брани през време на цъвтежа – май, юли. Препоръчително е листата да се режат с ножици, защото при късане се отскубва цялото растение. Билката има апетитовъзбуждащо действие. Приписва и се способността да успокоява централната нервна система.

“Фигурин

Билката притежава способността да възбужда апетита, да стимулира стомашната секреция и да понижава телесната температура. Прилага се при такива заболявания, като гастрит с намалена киселинност на стомашната лигавица, безапетитие, при температурно състояние /треска/, газове в червата, жлъчен и чернодробен застой. Водната детелина се препоръчва още при глисти, малария, воднянка, главоболие, студени ръце и крака, шипове, малокръвие, стомашни и чревни болки, придружени със запек и др.

Начин на употреба и дозиране:
1 супена лъжица от билката се залива с 300 мл вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Запарката се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *