Волски език за лечение на кашлица и рани

За да си набавите билката волски език, трябва да изчакате края на месец септември.

Разпознаването дали растението волски език е готово за събиране става лесно – листата му в най-ниската част трябва да бъдат леко покафевели.

Демир бозан билки за бъбреци

За да намерите волски език, трябва да се разходите по влажни и сенчести широколистни гори. Листата се използват, едва след като дръжките бъдат отстранени.

В различните краища на България се среща под различни имена – можете да чуете да бъде наричан още и еленов език и биволски език.

Ползите от употребата на волски език са много. Фитолозите го препоръчват за облекчаване на силни и упорити кашлици, при бронхити, както и при гръдна жаба. В народната медицина е бил познат като лек за хроничен нефрит и болести по далака. Прилагани са и кръвоспиращите му дейности при дълбоки рани и кървящи кожни заболявания. Притежава и съвсем слабо затягащо действие.

Изсушени, листата на волския език са лишени от миризма, остават си със зелен цвят и са леко горчиви на вкус. Когато си приготвяте чай или отвара от растението, може да подслаждате с малко мед.

А ето и рецептата за приготвяне на лековита запарка с волски език:

Трябва ви една супена лъжичка от сухата билка, която да залеете с 250 мл предварително сгорещена на котлона вода. Изчакайте течността да изстине хубаво и тогава я прецедете. Цялата запарка се приема в рамките на деня, в три равни части.

Ефикасно лечение с волски език

Ефикасно лечение с волски език

За волския език е важно да се знае, че е възможно да предизвика алергичен дерматит и съответния обрив по кожата.

Затова преди да започнете лечение с билката, приемете съвсем малко първоначално количество, а след това постепенно увеличете.

Ако не забележите проблеми, може да продължите лечението с волски език съвсем спокойно. За бременни или кърмещи жени, консумацията на билката също не се препоръчва.

Упорита кашлица се лекува с волски език

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *