Врастнал нокът – рецептите, които дават резултат

Изпитвали ли сте дискомфорта при врастнал нокът? Ако страдате от това „заболяване” можете да опитате едни доста лесни и ефикасни рецепти от народната медицина

Какво представлява врастналия нокът и какви са причините за развитието му

Врастналият нокът най-често се появява по палеца на единия крак (може и на двата).

Обикновено това състояния се наблюдава при по-младите хора. Много рядко се наблюдава врастване на другите пръсти на краката, а при ръцете това е не е изключено, но е голяма рядкост. Наранената зона причинява силна болка, подуване, зачервяване, лесно кърви, отделя се лоша миризма от него.

Един от факторите, които оказват влияние за развитието му е вродената особеност на ноктите. Това ще рече, че бързият му растеж при младите е благоприятен фактор за развитието му. Другата причина за появата му е носенето на тесни обувки. Старите травми на ноктите на краката също се разглеждат, като благоприятен фактор. Честото изрязване на нокътя много навътре също е фактор за развитието, защото нокътя започва да нараства не само напред, а и в страни. Така се създават благоприятни условия за развитието на инфекция.

“Фигурин

Народни методи при борбата с враснал нокът

1. Чай от бамбуча – приготвяте си чай гъбата и потапяте в него памучно тампонче. Закрепяте го добре върху болезнената зона и преспивате така. Може да налагате и директно част от гъбата, като отново закрепяте парченцето и пренощувате с него.

2. Растително масло, ябълков оцет и лимонена кора – на много ситно ренде настъргвате малко добре измита кора на лимон. Към нея добавяте малко растително масло. После слагате ябълков оцет. Разбърквате всички съставки, за да получите кашичка. С тази кашичка налагате нокътя и преспивате с компреса. Преди обаче да приложите тази процедура ви препоръчваме да направите баня на крака със сода за хляб, за около 15-тина минутки, за да омекне кожата.

Препоръки

Врастнал нокът – рецептите, които ще ви помогнат

Трябва да кажем, че самото лечение на врастнал нокът е доста продължително, изисква се време и търпение. Все пак е добре и да спазвате няколко „правила”, з ада постигнете успех, а те са да носите удобни и по-широки обувки. Ако времето позволява е най-добре да сте с отворени обувки, които да не притискат палеца и едновременно с това крака да се проветрява. Носете чорапи от естествени тъкани, ежедневната им смяна е задължителна. Добре и след пране на чорапите, те да се гладят. Изрязването на нокътя да става само след баня, да не се „дълбае” навътре, а да се оставя поне милиметър дължина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Врастнал нокът – рецептите, които дават резултат

  1. Ще споделя опит ,за лечение на врасъл нокът с още една билка,подвизаваща се най- вече ,като стайно растение! Това е билката Дървото на живота( или Красула). Вземат се листенца от растението и се срязват напречно ,така че да се ползва средната месеста част.След баня на краката( най – добре с малко сода за хляб във водата), краката се подсушават и на поразените палци се слагат листенца със сочната част към болното място.Завива се с бинтче,обува се леко чорапче и се спи така .Това се прави няколко вечери- при всеки различно,но обикновено 7-10. Красулата се ползва и при разширени вени,тромбофлебит( като тинктура от 20 смляни листа в 250 мл.водка за 21 дни на тъмно) .За кожни проблеми и хемороиди се използва сока от листенцата .Дано съм била полезна!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *