Вратига (Tanaceum vulgare L.)

Синоними. Оборчлива билка, вратика.

Разпространение. Расте по каменливи и тревисти места, из храсталаци, край реки и потоци, покрай пътищата. На много места се отглежда и като градинско растение.

Използваема част. Надземната част, набрана по време на цъфтежа през юни-септември. Билката се изсушава на сенчесто място или в сушилня до 45 °С.

“Демир

Химичен състав. Етерично масло, органични киселини, смоли, флавоноиди, горчиво вещество и др.

Действие. Противоглистно. Има също дезинфекционно действие върху храносмилателния тракт, притежава газогон-но и антиспастично действие, тонизира мускулатурата на матката (абортивно действие), засилва сърдечната дейност, повишава кръвното налягане, усилва отделянето на жлъчен сок, стимулира растежа на кожните придатъци (косми и нокти), премахва пърхота. Действа успокояващо върху нервната система.

Приложение. Против глисти (аскариди и оксиури), при газове, запек, колики, липса на апетит. При хроничен ставен ревматизъм, жлъчни кризи, използва се против пърхот и косопад, против бълхи и дървеници. При пушене на изсушени листа от вратига се наблюдава отвикване от тютюнопушене.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички от билката се запарват с 300 мл вряща вода за около 30 минути. Запарката се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден след ядене. За външна употреба се прави отвара и с памук се правят фрикции на кожата на главата при косопад. Срещу бълхи и дървеници се използва стрита на прах билка.

Внимание! Билката се употребява само по изрично предписание на лекар фитотерапевт, тъй като е силно токсична.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *