Вълнест напръстник (Digitalis lanata Ehrh.)

Синоними. Бесниче, чехълче, бесен бурен, дядов зъб.

“Фигурин

Разпространение. Расте по тревисти каменисти места, храсталаци, по синори и предпланински местности до 1400 м надморска височина. Напоследък се култивира.

Използваема част. Листата, брани по време на цъфтежа – юни-август. Сушат се бързо на сянка или в сушилня при температура до 55 °С, за да се избегне разграждането на съдържащите се тях биологично активни вещества. Билката се съхранява в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. В листата се съдържат сърдечно действащи гликозиди, стероидни сапонини, флавоноиди, антра-хинови гликозиди.

Действие. Класическо средство за лечение на сърдечна слабост. Засилва работоспособността на сърдечния мускул, регулира сърдечния ритъм, увеличава количеството денонощна урина. За пръв път проф. Петър Николов доказва терапевтичните възможности на тази билка и приложението й наред с червения напръстник (Digitalis purpurea).

Приложение. За лечение на хроничната сърдечна слабост, при различните видове аритмии, за подобряване на кръвообращението на сърцето и като пикочогонно средство при воднянка.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици листа се варят 5 минути в 500 мл вода. Престоява 20 минути. Отварата се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден преди ядене.

Забележка. В съвременната медицина вече не се използват отвари, извлеци и настойки от листата на вълнистия напръстник поради това, че има достатъчно фармацевтични форми на напръстника, каквито са дигоксина, цеглуната, изоланида, както и по-новите полусинтетични такива като ланитоп, ланатилин, новодигал и др., както за приложение през устата, така и за инжекционно приложение. Освен това нативните извлеци от листата на напръстника са силно токсични и никога не трябва да се употребяват без лекарски контрол!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *