Върбинката ще ви тонизира, както никоя енергийна напитка

Билката представлява многогодишно тревисти растение, което достига до височина от един метър. Стъблото му е разклонено, а листата – разположени едно срещу друго. Цветовете на върбинката се обагрят в бледорозово или светловиолетово, като чашката и венчето са петделни. Цъфти през месеците от май до септември, като плодът е предимно сух.

Върбинката може да се срещне по тревистите места, в близост до ливади и крайречни тераси, както и под формата на плевел в близост и из селскостопанските и домашните култури. С лечебна цел се използва горната част на стъблото. Отрязва се на около 20 сантиметра от върха заедно с цъфтящите връхни части.

Общото приложение на върбинката е с укрепващо. Билката се препоръчва при преумора от физически и психически характер, при цялостно изтощение и отпадналост. Симптомите на редица чернодробни заболявания също се преодоляват с помощта на върбинката. Положително се повлияват и неразположенията от бъбречнокаменна болест. Нередовната менструация е сред състоянията, които върбинката лекува.

Външно се прилага и гаргара, приготвена въз основа на върбинка, която помага при възпалителни процеси в устната кухина и гърлото. При кожни обриви и изгаряния се правят компреси или бани.

Върбинката ще ви тонизира, както никоя енергийна напитка
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *