Върбинката ще ви тонизира, както никоя енергийна напитка

Билката представлява многогодишно тревисти растение, което достига до височина от един метър. Стъблото му е разклонено, а листата – разположени едно срещу друго. Цветовете на върбинката се обагрят в бледорозово или светловиолетово, като чашката и венчето са петделни. Цъфти през месеците от май до септември, като плодът е предимно сух.

Върбинката може да се срещне по тревистите места, в близост до ливади и крайречни тераси, както и под формата на плевел в близост и из селскостопанските и домашните култури. С лечебна цел се използва горната част на стъблото. Отрязва се на около 20 сантиметра от върха заедно с цъфтящите връхни части.

Общото приложение на върбинката е с укрепващо. Билката се препоръчва при преумора от физически и психически характер, при цялостно изтощение и отпадналост. Симптомите на редица чернодробни заболявания също се преодоляват с помощта на върбинката. Положително се повлияват и неразположенията от бъбречнокаменна болест. Нередовната менструация е сред състоянията, които върбинката лекува.

Външно се прилага и гаргара, приготвена въз основа на върбинка, която помага при възпалителни процеси в устната кухина и гърлото. При кожни обриви и изгаряния се правят компреси или бани.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *