Върбинка премахва лошия дъх

Върбинката помага още при хронична умора и отпадналост

Върбинката се прилага и вътрешно, и външно

Върбинката е многогодишно тревисто растение, което достига до височина от един метър. Стъблото му е разклонено, а листата разположени едно срещу друго. Цветовете на растението са с бледорозов, понякога светловиолетов цвят, като чашката и венчелистчето са петделни. Цъфти през месеците от май до септември, като интересното при него е, че плодът, който върбинката ражда, е сух.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Растението може да бъде открито из тревисти райони на територията на цялата страни, по ливадите и по терасите, разположени до речни брегове. Из окопните култури върбинката често расте и като плевел.

С лечебна цел се използват върховете на растението – там, където са цветовете. Те се отразяват на около 20 сантиметра под върха и се прилагат с общоукрепващ ефект върху цялото тяло. Ефикасно е приложението им при висока температура, която бързо се понижава с помощта на върбинка.

Както вече стана дума, благодарение на лековитите си качества върбинката се прилага без проблеми при отпадналост на цялото тяло, при изтощение, както и при преумора от физическо или психическо естество.

Полезните й качества я правят и предпочитано средство за премахване на лошия дъх, като в подобни случаи растението се прилага външно под формата на гаргара. Гаргарата помага и за неутрализиране на възпалителните процеси в гърлото.

Външно върбинката се прилага още и при кожни обриви и изгаряния, като за целта се приготвят компреси.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *