Гледичия (Gleditsia triacantha L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Декоративно растение, което се култивира широко в нашата страна.

Използваема част. Плодовете на растението. Берат се след като узреят. Представляват дълги до 40 см кафяво-червени плоски бобове, с около 30 семена. Използват се и листата.

Химичен състав. В плодовете се съдържат антрахинонови гликозиди, тритерпенови сапонини, флавоноиди, танини, слузни вещества, аскорбинова киселина и витамин К. В листата се намира алкалоидът трикантин и амини.

“Фигурин

Действие. Спозмолитично и очистително. Предизвиква разхлабване на стомашно-чревната мускулатура и премахва спазмите. Едновременно с това обаче антрахиноновите гликозиди дразнят дебелото черво и по такъв начин улесняват придвижването на чревното съдържимо, т.е. оказват очистителен ефект. Освен това билката разхлабва мускулните влакна на кръвоносните съдове, в резултат на което настъпва разширението им и понижение на кръвното налягане. В това отношение билката е по-силна от папаверина, считан като най-добър спазмолитик. Има данни че приложението на билката увеличава притока на кръв към сърцето и подобрява оросяването му, както и че влияе благоприятно върху образуването на червени кръвни клетки.

Приложение. За лечение на язвена болест, гастрити, колити, хронично възпаление на жлъчните пътища, хроничен запек, анемия, стенокардия.

Начин на употреба. Приготвя се отвара от листата, като се заливат 20 г листа с 300 мл вряща вода. Врят 5 минути. Пие се по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *