Глина за красива кожа и лъскава коса

Нашите баби са миели косите си с хума и дълги години са се радвали на дълги, гъсти и здрави коси. Но ако не можем да се лишим като едни съвременни хора, от бързото и удобно измиване с шампоан, то поне можем да си правим често маски с глина или хума. Тя ще помогне на скалпа да не произвежда толкова себум. Освен това косите ни ще станат точно толкова обемни и гъсти, колкото сме искали винаги.

За целта най-подходящият тип глина са зелената или бялата. Приготвяйте малко количество за еднократна употреба. Разбърквайте маската в порцеланова или стъклена купа. Разбърквайте с пластмасова или дървена лъжица.

Маска 1
Разбъркайте 2-4 с. л. козметична глина с топла запарка от чай от лайка, 1 ч. л. сметана или изцедено кисело мляко. Нанесете сместа само върху корените на косата и оставете да действа 20-30 минути. Завържете косата с мека памучна кърпа или сложете шапка за баня. Изплакнете косата обилно с вода и след това я измийте с неутрален шампоан – билков или детски. Ако трябва да използвате след това балсам, нанесете го само по дължините на косата.

Маска 2
Към горните съставки прибавете 1 ч. л. мед и 1 жълтък.

Маска 3
Вместо с чай разредете маската с ябълков оцет

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *