Глог (Grataegus monogyna Jacq.)

Синоними. Червен глог, бял глог, глогинка.

Разпространение. Расте в смесени гори и в храсталаци до 1200 м надморска височина. Цъфти през май-юни.

Използваема част. Цветовете и листата, а по-рядко плодовете. Берат се по време на цъфтежа и се’сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 °С.

Химичен състав. Листата, цветовете и плодовете на глога съдържат флавоноидни вещества, органични киселини, тритерпенови сапонини, тлъсто масло и др. ;

“Фигурин

Действие. Подобрява работата на сърцето, увеличава притока на кръв и кислород към сърдечния мускул, понижава високото кръвно налягане, притежава лек стимулиращ ефект по отношение на централната нервна система (увеличава физическата и умствената работоспособност) и се явява като своеобразен биостимулатор. Установено е в експеримент и в клинична обстановка, че екстрактът от глог усилва сърдечните съкращения, като едновременно с това забавя сърдечната дейност и регулира нарушения сърдечен ритъм. Понижава бавно и постепенно кръвното налягане. Подобрява съня. Забавя сърдечната дейност при повишена функция на щитовидната жлеза. Облекчава болките в сърдечната област. Понижава холестерола.

Приложение. При миокардиосклероза, атеросклероза на коронарните съдове, сърдечна невроза, хипертонична болест I-II степен, аритмии от всякакъв произход, начален стадий на базедова болест, хипертрофия на простатата, сърцебиене и др.

Начин на употреба. Около 2 супени лъжици от цветовете се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да киснат 1 час. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *