Големите ползи от малката соя

Безспорно можем да кажем, че соята държи едно от първите места по големите ползи за нашето здраве. Това се дължи на съдържащите се соеви протеини, на активните вещества, като фитохимикали, изофлавони, фитати, сапонини и полифеноли. Въпреки че соеви продукти, като например соево мляко не са богат източник на калций, те могат да помогнат за намаляване на риска от остеопороза. Множество проучвания, направени с участието именно на соя са доказали, че соевите изофлавони могат да бъдат фактор, който помага за предотвратяване загубата на костна тъкан. Генистеин, друг соев изофлавон, изглежда инхибира разпада на костите и може да има подобни ефекти в сравнение с естрогени в поддържането на костната тъкан. Скорошно изследване доказа, че соевите изофлавони значително увеличават костната минерална плътност при жените.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Смяна на животинските протеин със соев протеин може също да помогне за предотвратяване загубата на калций от костите. Диетите с високо съдържание на животински протеини ще доведе до по-голяма загуба на калций чрез урината. В допълнение, соевото мляко често пъти се допълва с калций и тофу, затова съдържа много калций от добавения калциев сулфат коагулант.

Симптомите на менопаузата

Епидемиологичните данни показват, че азиатските жени страдат по-малко от горещи вълни и нощни изпотявания, отколкото дамите на запад. Повечето симптоми на менопаузата са причинени от ниските нива на естроген. Естрогените играят роля в контрола на температурата на тялото. Соевите изофлавони чрез техния естроген контролират тези симптомит на менопаузата, особено горещи вълни.

Здравето на сърцето

В страните с висок прием на соя темповете на сърдечно-съдови заболявания са сравнително ниски. Изследванията показват, че соята може да помогне за предотвратяване на сърдечни болести чрез намаляване на общия холестерол, липопротеините с ниска плътност и предотвратяване на натрупването на плака в артериите, които могат да доведат до инсулт или инфаркт.

Превенция на рака

И отново проучвания сред такива заболявания, като бича на нашето време – рака и различните вещества, които може да го забавят, са доказали, че ако се приема редовно някакъв вид соева храна, това може да стопира производството на хормони, отговорни за появата на раковите заболявания. Китайско проучване установи, че висок хранителен прием на соеви изофлавони е свързан с по-нисък риск от рецидив сред жени след менопауза с естроген и прогестерон позитивен рак на гърдата и тези, които получават противораково лекарство анастрозол. Учените предполагат, че благоприятното въздействие на соеви изофлавони се реализира чрез взаимодействието им с рецепторите на естрогена и прогестерона. Изофлавоните пречат на растежа на кръвоносните съдове, което е важно противораково свойство.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *