Горска ягода (Fragaria vesca L.)

Синоними. Зуница, звоница, пламеница, плюскавица, плашунка.

Разпространение. Из цялата страна. Расте в горите и горските поляни, в храсталаци и сипеи до 2000 м надморска височина.

Използваема част. Листата с дръжките, след прибирането на плодовете. Сушат се на сянка или в сушилня до 45 °С. Плодовете също се използват. Берат се в сухо време. Сушат се в сушилня при температура 25-30 °С. Изсушените плодове са без миризма, с тъмночервен цвят и възкисел вкус.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Химичен състав. Плодовете съдържат пектин, захари, аскорбинова киселина, флавоноиди, антоциани, танини, фосфати, органични киселини и др. В листата се съдържат следи от алкалоиди, витамин С, етерично масло, флавоноиди, танини, силициева киселина и др.

Действие. Противовъзпалително и пикочогонно. Експериментално е установено, че листата от билката подобряват работата на сърцето и понижават кръвното налягане. Тонизират също маточнатаа мускулатура. Освен незаменимите органолептични качества, плодовете на ягодата притежават лечебно действие при хронично възпаление на черния дроб и увеличават отделянето на жлъчен сок.

Приложение. Добър ефект оказва при стомашно-чревни (диария, хроничен колит), чернодробни и жлъчни заболявания. В народната медицина горската ягода се използва с успех за лечение на пясък в жлъчния мехур и в бъбреците, при анемия и хемороиди. Понякога ягодата причинява уртика-ариални обриви.

Начин на употреба. Около 1 супена лъжица ситно нарязани листа от билката се запарва с 400 мл вряща вода. Кисне около 1 час. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. Плодовете са изключително полезна диетична храна за деца и възрастни, поради съдържането на големи количества органични вещества и особено на аскорбинова киселина.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Горска ягода (Fragaria vesca L.)

  1. Здравеите! В моята градина расте горска ягода около 2 кв. м. , която съм пренесъл от Тетевенския балкан. Имам възмовност да доставя безплатно исушена дрога/листа/ на желаещите. Мобилен телефон 0887666493

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *