Градински чай (Salvia officinalis L.)

Синоними. Салвия, какула, конски босилек.

Разпространение. Из цялата страна. Култивира се като градинско растение. Като диворастящо растение също се намира , но е на изчезване и по-рядко се използва в медицинската практика. Цъфти през юли.

Демир бозан билки за бъбреци

Използваема част. Листата, които се берат малко преди цъфтежа. Сушат се на хладно и проветриво място или в сушилня.

Химичен състав. Листата са богати на етерично масло, катехини, гликозиди, смолисти вещества, органични киселини, пентози, восъци, аминокиселини, каротини, фитонциди и др.

Действие. Противовъзпалително. Приема се, че етеричното масло, заедно с други активни съставки, оказва свиващ, противовъзпалителен и противобактериален ефект. Билката има специфичното действие да потиска потната секреция, особено у туберкулозно болни. Потиска също и млечната секреция. Влияе благоприятно при язвени процеси в стомаха и дванадесетопръстника. Оказва противовъзпалително действие върху лигавиците на устната кухина и дихателните пътища.

Приложение: При трескави състояния, против мъчителната кашлица, за подобряване на съня, при бронхити, ларингити, грип, болести на жлъчните пътища, за потискане кърмата при отбиване на кърмачета, при мастопатия, против бяло течение и др.

Начин на употреба: Около 1 супена лъжица от билката се запарва с 400 мл вряща вода и се оставя да престои 1 час. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Градински чай (Salvia officinalis L.)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *