При проблеми със забременяването пийте гръмотрън

Народната медицина препоръчва гръмотрън като средство за лечение на стерилитет

Гръмотрън е многогодишно тревисто растение, което развива тъмнокафяво коренище, преминаващо в дълъг, усукан корен, който постепенно се вдървява.

Стъблото на растението достига до височина от 70 сантиметра, като по цялата му дължина са разположени голям брой бодли.

Гръмотрън цъфти през месеците юни и юли, като може да се срещне на територията на цялата страна из сухите, тревисти места, по бреговете на реките и други песъчливи зони, като максималната надморска височина, до която вирее, е 1500 м.

С лечебна цел се употребяват корените на билката, които се събират през есента след периода на зреене на плодовете.

Основното лечебно действие на гръмотръна е пикочогонно, като има още и противовъзпалителен ефект.

Най-често народната медицина препоръчва билката гръмотрън да се използва за приготвянето на диуретични чайове, за приготвянето на отвара при оток, при камъни или песъчинки както в бъбреците, така и в пикочния мехур. Растението лекува още хрнонични възпаления на пикочните пътища, подагра и редица кожни болести и обриви.

“Фигурин

На широка популярност гръмотръна се радва и когато става дума за лечението на безплодие и стерилитет. В подобни случаи се приготвя запарка от корените на растението. С половин литър вряла вода се залива една супена лъжица дрога. Оставя се да престои 15 минути и се прецежда. Количеството се изпива в рамките на един ден на 3 – 4 пъти.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *