Да разпознаем митовете и фактите за отровните растения

Всеки обича да е сред природата и да се наслаждава на чистият въздух и прекрасното преживяване, зелените дървета и треви, безмерното чувство за лекота, свобода и изчистване от всякакви проблеми. Но е нужно да знаем, че за разлика от градската си среда, където сме защитени от какво ли не, в природата има редица отровни растения, които се намират практически навсякъде и които могат да ни докарат доста главоболия. Ето няколко разпространени мита и факти, които е добре да знаем за тях.

“Фигурин
 Отровните растения са навсякъде: Факт
Такива растения, като отровният бръшлян, отровният дъб и отровната смрадлика се срещат в гористи или блатисти райони. Те не са много токсични растения, но все пак имат съдържани

е на дълготрайно лепкаво масло, наречено урушиол (urushiol), което причинява сърбеж, обрив и поява на мехури по кожата. Отровният бръшлян и дъб растат като лозя и храсти, а отровната смрадлика като храст или дърво.
Отровните растения имат само по три листа: Мит
Отровният бръшлян е единственото отровно растение с три листа. Те са лъскави, гладки и леко назъбени по ръбовете. Останалите отровни растения, като отровния дъб и отровната смрадлика, са или с едно или със 7-13 листа.

Реакцията от отровата е моментална: Мит
Това не е вярно, разбира се. След като сте имали контакт с някое отровно растение, може да получите реакция под формата на сърбеж или обрив от 24 до 72 часа. Симптомите могат да се задържат за интервал от една или повече седмици. Отровният бръшлян, дъб или смрадлика водят до появата на червени петна или ивици с мехури. Обикновено обривът не се разпространява по цялото тяло, освен в случаите, когато урушиолът все още е в контакт с дрехите или кожата.

 Облеклото предпазва: Факт
Пазете кожата си покрита, за да избегнете контакта с отровните растения. Ако сте на къмпинг, задължително условие е да спите в палатка, а не на открито и директно на земята.  Хората, които се занимават с градинарство, е препоръчително винаги да носят ръкавици, особено в райони с повишен риск от виреене на отровни растения.
Употребата на лосиони, съдържащи бентогуатам, създават естествена бариера между кожата и урушиола.
Маслото урушиол залепва за кожата: Факт
Това масло е лепкаво и като такова много лесно полепва по кожата. Ако имате някакви съмнения, че сте били в контакт с някакъв вид отровно растение, като отровен бръшлян, дъб или смрадлика, веднага измийте участъка с хладка вода и сапун. При липсата на чиста вода използвайте спирт или алкохол. В краен вариант влажни кърпички с алкохол. Препоръчително е засегнатият кожен участък да се поддържа сух, чист и охладен.
Самолечението помага на обрива да изчезне: Мит
Самолечението с мехлеми и лекарства може единствено да облекчи засегнатия участък и да намали сърбежа. Използвайте лосиони и мехлеми, съдържащи каламин, дифенхидрамин или хидрокортизон, за да се намали смъденето, силата на сърбежа и зачервяването на кожата. От изключително значение е да се избягва чесането, за да не се образуват белези или инфектиране на кожата. Единствено вашият лекар може да предпише нужните медикаменти, които не само да облекчат, но и да премахнат обрива.
Обривът е заразен: Мит
Трябва да знаем, че единственото, което може да предизвика обрив от отровни растения, е само прекият контакт с маслото урушиол, но не и ако контактуваме с вече появил се обрив, на друг човек. Около 85% от хората са алергични към съединението, но не са наясно поради липсата на контакт с отровен бръшлян, дъб или смрадлика.
Не се нуждаете от лекар: Мит
Консултацията с лекар е наложителна, особено ако обривът е в близост до очите или е разпространен върху голяма повърхност от тялото. Точната диагноза на специалиста е решаваща при предписването на съответните медикаменти. Наличието на други симптоми, освен обрива, като гадене, повръщане, висока температура, задух и подути лимфни възли, налагат спешна помощ.
Домашните любимци не получават обриви от отровните растения: Факт
Козината на кучето и котката защитават кожата им от контакта с урушиол. Той обаче може да остане залепен по космите им и при допир с човек да се предаде. Поради този факт е препоръчително, след разходка в парка, гората или други тревисти местности домашният любимец да се измива с хладка вода и сапун. Докато къпете животинчето е желателно да сте с ръкавици.
Отровните растения трябва да се изгорят: Мит
Изгарянето на отровния бръшлян, дъб или смрадлика с химикали или огън не се препоръчва, тъй като във въздуха остават частици урушиол, които могат да раздразнят очите, носната лигавица и дихателните пътища.
Вместо това с помощта на нужните градинарски инструменти изкоренете отровното растение, поставете го в найлонова торба и го изхвърлете на указано за целта място. Бъдете предпазливи, урушиолът остава активен дори и в мъртвото растение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *