Да се отървем от акнето по натурален начин

Лекарите откриха зависимостта между акнето и човешката възраст. И тя е далеч от първоначалните причини, които са ни били насаждани. Преди всичко, акнето не зависи от мястото и начина на живот, а по-скоро от плаващите нива на хормоните и генетичния код. Т.е. едни хора са по-предразположени от други. Което ще рече, че на практика няма как да се предпазим от „младежките пъпки“. Естествено ще кажете има толкова много препарати и козметични масла, които се предлагат на пазара срещу акне. Но те не могат да предложат трайно решение на проблема, колкото и да са рекламирани като спасители. Остава да се обърне внимание на някои алтернативи, предлагани от природната медицина.
• Балансиране на кръвната захар. Хората, страдащи от хронично акне, обикновено проявяват известна непоносимост към глюкозата. Богата на мазнини и въглехидрати храна влошава състоянието им. При научни изследвания беше доказано, че при такива случаи протеините в храната трябва да съставляват около 44 на сто, въглехидратите – не повече от 35%, а мазнините – само 21 на сто.
• Избягвайте богати на йод храни и хранителни добавки. Морски деликатеси, бирена мая, чесън, лук и йодирана сол са все храни, ко

ито могат да предизвикат хормонален дисбаланс и последващ пристъп на акне.
• Използвайте лосион от чаено дърво. Лосион, съдържащ 5-процентов разтвор на есенциално масло от чаено дърво, е показал добро (макар и по-бавно от синтетичните препарати) благотворно действие върху кожата на лицето, засегната от акнето.
• Ниска киселинност на стомаха. Такова състояние вече може да влоши вече появилото се състояние. Солната киселина и витамин В-комплекс, приемани под формата на хранителни добавки, помагат за овладяване на розацеята. Учените са установили, че страдащите от акне също могат да изпитват недостиг на тези субстанции, както и на храносмилателни ензими (особено на разграждащите мазнините липази), добавянето на които води до облекчаване на състоянието.


• Билки, които помагат. За акне, което се появява преди месечното кръвотечение на жените, е полезна пречистващата билка репей, използвана индивидуално или в комбинация с други билки като червена детелина и трицветна теменуга.
• Яжте пресни храни. Схващането, че шоколада и мазното спомагат за появата на акне, се оказа грешно, но пък не е грешно това, че те могат да предизвикат алергична реакция, която още повече да утежни състоянието ви. Пресните храни, както и месните и млечни продукти от екологично чисти райони, са за предпочитане, защото не са наситени с хормони като обикновените.
• Пантотенова киселина (витамин В5). Тази хранителна съставка е жизненоважна за нормалното разграждане на мазнините, попаднали с храната в организма. Този витамин участва и в образуването на половите хормони и неговият недостиг би могъл да доведе до поява на акне. Приемането на високи дози през устата (от 2000 до 10 000 мг дневно) или полагането му под формата на крем върху кожата облекчава страданието, сочат изследванията.

• Козметиката. Различни козметични средства като оцветители за коса, изкуствен тен и др. могат да влошат състоянието на страдащия от акне. Трябва да се избягват всякакви козметични средства, които съдържат синтетични ланолини, минерални масла, изпропил миристат, бутил стеарат, капрични триглицериди и октилов палмитат и стеарат. Някои видове изкуствени червени пигменти (като тези в сенките например) също запушват порите и създават условия за поява на акне.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *