Дебелец -билка нужна на всеки

Дебелец – това е едно растение, което е познато на народа още от древността и още тогава е използвано с лечебна цел.

Описание на билката дебелец

Другото име на белоцветният дебелец е алпийска роза. Той е многогодишно тревисто растение, които произлиза от семейство Дебелецови. Стъблото достига височина най-много до сантиметра. То е силно облистено, като още от основата му излизат издънки. Листата на билката достигат до 5 сантиметра в диаметър. Те имат продълговата форма, като в края им са заострени. Те са зелени, като към върха може да има червеникав цвят. Разположени са последователно. Красивите цветове са разположени на върха. Цветето цъфти през летните месеци от юли до август.

Лечение с дебелец

Лечение с дебелец

Разпространение на билката дебелец

Билката може да срещнете из Пирин, Рила, Родопите, Витоша и другите планини. Тя се крие по скалните пукнатини. Корена и се намира в тях, а листата и се разпростират по скалите. Често се отглежда и в домашни условия. Не е претенциозна, не изисква много вода, защото има водоносна тъкан в листата си.

Използваеми части на билката дебелец в народната медицина

За лечение се използват листата и сока от тях. Те имат мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Химичният състав на билката е представен от слузни вещества, сапонини, смоли, ябълчена и мравчена киселина, флавоноиди, гликозиди и други. Лечение с билката може да се прилага при болки в ушите, мазоли, рани от изгаряния и други.

Лечебни рецепти с билката дебелец

1. Болки в ушите – това е може би най-популярната рецепта от народната медицина с билката. За да спрете болката в ушите са ви нужни листата на растението. Откъснете едно и просто го притиснете по-силно, за да пусне то лечебния си сок. От него капнете по 2 капки във възпалено ухо. Можете да капете по 2 пъти на ден. Ако болката не отмине до 5 дена потърсете специалист, защото може да е причинена от заболяване, което трябва да бъде открито и лекувано.

2. Дебелец срещу мазоли – преди да използвате билката се прави баня на краката. В топла вода разтворете чаена лъжичка сода за хляб. Киснете краката си в нея около 15 минутки (или докато водата изстине). Не измивайте краката, а просто ги подсушете добре с кърпа. Откъснете листо от билката и внимателно обелете неговата тънка ципа. Наложете го върху мазола и го прикрепете здраво с помощта на лепенка. Оставете да действа цяла нощ. Прилагайте метода всяка вечер, докато мазолите изчезнат. Ако искате да засилите лечебните способности на листото можете да капнете върху него оцет и така да го наложите върху мазола.

3. Дебелец при гнойни или порезни рани – отново се използват пресните листа. Обелвате ципата им и ги налагате върху раната. Прикрепяте с лейкопласт и държите листото така 2-3 часа. Можете да подменяте „илача“ 3-4 пъти на ден. Лечението спомага за изсмукване на гнойта и бързото заздравяване на раните. Същата рецепта можете да използва за премахване на кокоши трън. Прилага се най-малко 4 поредни вечери (ако е нужно продължавате лечението без прекъсване, то по никакъв начин няма да ви навреди).

4. Дебелец, като превенция срещу рак – откъснете пресни листа и ги измийте хубаво под течаща вода. Изстискайте сока от тях. Приемайте само по супена лъжица 3 пъти на ден преди да сте се нахранили. Продължете превенцията 10 поредни дена.

5. Дебелец срещу кисти – използва се същата рецепта, като при превенция срещу рак. В случай, че има кисти в мозъка се препоръчва заедно с вътрешния прием на билката да се правят и два пъти дневно компреси на главата с каша от листата върху засегнатата зона, която престояват 2 часа. При кисти на млечните жлези отново се правят компреси върху зоната с каша от листата. Компреса стои 3 часа и се налага 2 пъти на ден (нов).

Подобни публикации за още четене:
Дебелец -билка нужна на всеки
4.18 (83.53%) 34 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Дебелец -билка нужна на всеки

  1. Да дебелеца е много лековит изпитала съм го нособствен гръб размина ми се операция на гърдата !!

  2. Това е дебела мара – има още един вид дебела мара което става високо и цъфти в лилаво . И двете растения са лековити.

  3. ДЕБЕЛЕЦ МУ КАЗВАТ ОЩЕ СКАЛНА РОЗА , А ДЕБЕЛА МАРА Е ДРУГО РАСТЕНИЕ , КОЕТО СЕ ПОЛЗВА ПРИ БОЛКИ В УШИТЕ И ДИАБЕТ .
    НАЙ- ДОБРО ДЕЙСТВИЕ ИМА ДЕБЕЛЕЦА КАТО КАША С МЕД 1:1 , ВЗЕМА СЕ ПО 1 С.Л. ТРИ ПЪТИ СЛЕД ХРАНА ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ , КОИТО СЪМ ПИСАЛ ОТ 30 ГОДИШНАТА СИ ПРАКТИКА КАТО БИЛКОЛЕЧИТЕЛ .
    БИЛКАТА Е УНИКАЛНА ПО СВОЕТО СИ ДЕЙСТВИЕ ПРИ ОНКОЛОГИЧНИ И КРИСТИАНО БОЛЕСТИ .
    НАЙ- ЛЕЧЕБНАТА ЧАСТ Е САМИЯ КОРЕН , КОЙТО НАПОДОБЯВА ТОЗИ НА ЖЕН ШЕН , ЗЛАТЕН КОРЕН , ОБИЧНИЧЕ . НО СЕ ПОЛЗВА ПРИ ДРУГИ ЗАБОЛЯВАНИЯ .

  4. Здравейте, а ако кистата е в окото, може ли да се прави компрес?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *