Девесилът е отличен аналгетик

Характерен за региона на Средиземно море, девесилът е многогодишно растение, подобно на магданоза и целината

Днес може да се открие в Южна Европа и Югозападна Азия. Билката расте до шест фута височина и живее в дивата природа на слънчеви склонове и в планините, особено на Балканите и в Северна Гърция.

Девесилът е отличен аналгетик

Девесилът е отличен аналгетик

Девесилът има лъскави назъбени, комбинирани листа, зеленикаво-жълти цветя и малки овални семена. Листата му приличат на целината и имат вкус, подобен на този, който има вкусната зелена подправка. Листата се събират през пролетта или началото на лятото, семената в края на лятото, а корена през есента.

Ирландският билкар, K’Eogh, описва билката през 1735, заявявайки, че тя идеално се справя с проблеми като лошо храносмилане, „провокира уринирането и менструацията, изчиства зрението и премахва петна, лунички и зачервяване по лицето“.

Листата и семената отдавна се използват за ароматизиране на много видове ястия, а изсушения корен все още е популярна подправка в много страни.

Как действа девесила?

– спазмолитично
– антимикробно
– антикоагулантно
– облекчава храносмилането и дихателната дейност
– диуретично
– насърчава менструацията
– седативно

Как се използва девесила? Освен като подправка в ястията, той има и следните приложения – като билков чай и етерично масло. Някои експерти препоръчват следната доза:

Като чай: налива се 1 чаша (150 милилитра) с вряща вода, прибавя се към 1,5 до 3 грама ситно нарязан корен от девисил. Престоява така около 15 минути. Пие се от 4 до 8 грама дневно.

Не използвайте девесил ако сте бременна или кърмите.

Знайте, че девисилът може да влоши някои растителни алергии.

Ако използвате девисила като диуретик не забравяйте, че подуването на глезените и краката могат да са предупреждение за сърдечна недостатъчност или друго потенциално опасно състояние, което призовава за пълен медицински преглед.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *