Девесилът е отличен аналгетик

Характерен за региона на Средиземно море, девесилът е многогодишно растение, подобно на магданоза и целината

Днес може да се открие в Южна Европа и Югозападна Азия. Билката расте до шест фута височина и живее в дивата природа на слънчеви склонове и в планините, особено на Балканите и в Северна Гърция.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки
Девесилът е отличен аналгетик

Девесилът е отличен аналгетик

Девесилът има лъскави назъбени, комбинирани листа, зеленикаво-жълти цветя и малки овални семена. Листата му приличат на целината и имат вкус, подобен на този, който има вкусната зелена подправка. Листата се събират през пролетта или началото на лятото, семената в края на лятото, а корена през есента.

Ирландският билкар, K’Eogh, описва билката през 1735, заявявайки, че тя идеално се справя с проблеми като лошо храносмилане, „провокира уринирането и менструацията, изчиства зрението и премахва петна, лунички и зачервяване по лицето“.

Листата и семената отдавна се използват за ароматизиране на много видове ястия, а изсушения корен все още е популярна подправка в много страни.

Как действа девесила?

– спазмолитично
– антимикробно
– антикоагулантно
– облекчава храносмилането и дихателната дейност
– диуретично
– насърчава менструацията
– седативно

Как се използва девесила? Освен като подправка в ястията, той има и следните приложения – като билков чай и етерично масло. Някои експерти препоръчват следната доза:

Като чай: налива се 1 чаша (150 милилитра) с вряща вода, прибавя се към 1,5 до 3 грама ситно нарязан корен от девисил. Престоява така около 15 минути. Пие се от 4 до 8 грама дневно.

Не използвайте девесил ако сте бременна или кърмите.

Знайте, че девисилът може да влоши някои растителни алергии.

Ако използвате девисила като диуретик не забравяйте, че подуването на глезените и краката могат да са предупреждение за сърдечна недостатъчност или друго потенциално опасно състояние, което призовава за пълен медицински преглед.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *