Девисил – сибирски (Heracleum sibiricum L.)

Синоними. Няма.

Разпространение. Из цялата страна. Расте по влажни и сенчести места, покрай реки и потоци до 1000 м надморска височина.

Използваема част. Корените, които се вадят късно есента или рано напролет. Очистват се и се сушат на сянка или в сушилни. Цялата надземна част и плодовете също се използват, като се берат през есента. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 °С.

“Фигурин

Химичен състав. Фурокумарини и етерично масло.

Действие. Апетитовъзбуждащо и понижаващо кръвното налягане. Растението възбужда секрецията на стомашен сок, подобрява храносмилането, разхлабва гладката мускулатура на храносмилателните органи. Има данни, че понижава кръвното налягане. Етеричното масло притежава антибактериално действие, поради което се използва за лечение на гнойни инфекции по кожата. Билката има обезболяващ ефект.

Приложение. При безапетитие, хроничен гастрит, колити, бъбречни и жлъчни колики, лека степен на хипертония, кожни гнойни инфекции и др.

Начин на употреба. Около 2 чаени лъжички изсушени и ситно нарязани корени се заливат с 400 мл вряща вода. Престоява 1 час. Прецежда се и се пие по кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Внимание! Употребата на билката да става под контрол на лекар, тъй като при предозиране е възможно да настъпят явления на отравяне.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *