Джинджифил и лют пипер пазят господата от рак

Джинджифилът унищожава злокачествените клетки при рак на простатата или на яйчниците, а веществото, което предизвиква лютивия вкус на пипера може да намали раковите тумори в задстомашната жлеза. Тези изводи бяха направени на конференция на Американската асоциация по изследване на рака.

В проведено от сътрудници на университета в Мичигън изследване, са били използвани за по-надеждни цели ин витро колонии злокачествени клетки. Въпреки че лабораторните условия на експеримента са много различни от реалния процес на злокачествените заболявания, учените смятат, че резултатите им са обнадеждаващи. Изкуствено отгледаните ракови клетки били подложени на въздействието на пудра от джинджифил. Активизирали са два различни типа процеси на унищожаване на раковите клетки – апоптоза и автофагия.

Изводите, които пък стигнали авторите на второто изследване, били, че капсацинът, който може да се намери в лютия пипер, е вид катализатор, стимулатор на процеса апоппоза на раковите клетки в задстомашната жлеза и това без да засяга здравите клетки. Неотдавна група учени от Лос Анджелис пък установи, че капсацинът може да предизвика самоунищожаване на раковите клетки при рак на простатата. А други изследвания показват, че куркумата, подправка, която широко се прилага в индийската кухня, спира развитието на раковите клетки в белите дробове и при рак на гърдата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *