Диабетът се цери с арония

Аронията се използва като алтернативно средство срещу диабет, лъчеви увреждания, хипертония

Аронията (Sorbus malanocorpa) е сравнително ново растение за България.Родината му е Северна Америка. Плодовете му са дребни синьо-черни зрънца, по форма наподобяващи миниатюрни ябълки.

Аронията се използва като алтернативно средство срещу диабет, лъчеви увреждания, хипертония

За лечебни цели и за нуждите на хранително-вкусовата промишленост се събират плодовете. Плодът на аронията се характеризира с разнообразен химичен състав и голямо богатство на витамини и минерални вещества – захари (фруктозата и глюкозата), белтъчини, полифенолни съединения, катехини, флавоноли и антоцианиди (които нямат изкуствен заместител), калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, рекордно количество йод, манган, молибден, витамини В,С,РР, Е, К, органични киселини (лимонена, ябълчна и янтарна).

Най-успешно билката се развива на добре напоени, леки и пропускливи почви.

Аронията се използва като алтернативно средство срещу редица болести – диабет, лъчеви увреждания, хипертония. Липсата на захароза в сока, както и наличието на сорбит правят аронията идеална напитка за страдащите от диабет.

А комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали. Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Има протективен ефект срещу злокачествени заболявания. Със сок от плодовете на аронията може да се допълни лечението и на редица други заболявания – кожни увреждания, алергични състояния, ревматизъм.

Лечебна рецепта при диабет, за детоксикация:

Начин на приготвяне –1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 мл гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 мл.

Из „Билковите рецепти” на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на лечителя Петър Димков

Диабетът се цери с арония
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *