Билкова рецепта помага при лека форма на диабет

Прилага се и за увеличаване на млякото у кърмачките

Жаблек (Galega officinalis L) е многогодишно тревисто растение с голо, гладко, 0,5 до 1,5 м високо стъбло, което расте из влажни сенчести места в изкопи, край канали, нарядко из цялата страна докъм 1300 м надморска височина. Цъфти от май до август.

Билкова рецепта помага при лека форма на диабет

За лечебни и медицински цели се използва надземната част на растението. Тя се бере по време на цъфтежа от май до юни, след което се суши на сянка или в сушилня при температура до 40 С. След 3 години билката губи лечебните си свойства.

Жаблека има пикочогонно, потогонно, лактогонно действие – намалява съдържаието на кръвната захар в организма. Лечебният ефект се дължи на галегина.

Прилага се при лечение на леки форми на захарен диабет и за увеличаване  на млякото у кърмачките.

В българската народна медицина жаблекът се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, като потогонно средство при температура и настинка, при глисти, увеличение на простата. В прясно състояние билката се прилага за разтриване при ужилване и ухапване от насекоми, за налагане на лапи при лишеи, като инсектицидно средство срещу мухи, бълхи, дървеници и молци.

“Фигурин

Лечебна рецепта при лека форма на диабет:

Начин на приготвяне – 2 с.л. от билката се слагат да врят, за около 5 минути в 500 мл вода. След прецеждане се пие по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно.

Из „Справочник за билките” Гео Нешев и Илия Ланджев

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *