Чимен при диабет – победете го със сминдух

При диабет или за стимулиране на кърмата можете да се доверите на една доста позната подправка, а именно сминдух

По-долу даваме и видео как се прави чай от чимен против диабет.

Сминдух

Другото име на подправката е чимен. Тя принадлежи на семейство Бобови и е едногодишно растение. Стъблото му достига височина до 60 сантиметра и е кухо. Плодът, който ражда подправката е скрит в шушулки с големина около 15 сантиметра. Вътре в шушулките има от 10 до 20 семенца. Те са с кафеникав цвят. Имат пирамидална форма и са доста твърди. В кулинарията сминдуха се използва заради горчивия вкус и специфичния си аромат, които придават на ястията уникалност.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Химичният състав на сминдуха се представя от витамин С, фибри, протеини, калий, ниацин, желязо и други. Той е източник на съединението диосгенин, която спомага за синтеза на естрогена, подобрява циркулацията на кръвта и понижава холестерола.

За него се казва, че намалява болките при раждане. Този факт „произлиза е реален” заради диосгенина, който се съдържа в сминдуха и помага за предизвикването на маточни контракции. Важно е да кажем, е че прекомерната употреба на подправката от бременни жени не е препоръчителна, защото може да се предизвика преждевременно раждане или най-страшното спонтанен аборт.

При сърдечно съдови проблеми също се препоръчва сминдух, защото в него се съдържа галактоманин. Той спомага за намаляването на риска от сърдечен удар. Кръвното пък се контролира в нормите, заради наличието на калий в подправката. Чименът, както казахме съдържа галактоманан , който също така спомага и при захарната абсорбация в кръвта, което е полезно за страдащите от диабет. Подправката се препоръчва и при лошо храносмилане, запек, кашлица, червено гърло, температура, кожни болести и потиска апетита.

Сминдух при диабет

1. При диабет се използват семената на подправката, които се смилат на прах (или се начукват на малки парченца). Консумирате всеки ден по 2 чаени лъжички от семенцата. Добре е предварително те да бъдат смесени с малко кисело или прясно мляко.

2. Отново се ползват натрошените семенца на подправката – 2 чаени лъжички. Те се заливат с чаена чаша вода и оставят да престоят една нощ. На сутринта се изпива прецедената отвара.

Сминдух за стимулиране на кърмата

В горещо прясно мляко – чаена чаша се слагат натрошени семенца от сминдух – ½. Не варите, просто запарвате и изпивате по 2 такива дози на ден.

чимен при диабет, скоруша

При диабет можете да се доверите на подправката сминдух

Все пак преди да започнете да приемате смундух за стимулиране на кърмата е препоръчително да се консултирате с лекаря ви!

Вижте и ТОВА:

Чай от смокинови листа при диабет и язва

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Чимен при диабет – победете го със сминдух

  1. Глупости на търкалета. Диабета не се лекува (освен в начален стадий когато е от стрес, уплах). Само само със скоруша. Ще се лекува след 15 години….

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *