Диабет – „победете“ го със сминдух

При диабет или за стимулиране на кърмата можете да се доверите на една доста позната подправка, а именно сминдух

Сминдух

Другото име на подправката е чимен. Тя принадлежи на семейство Бобови и е едногодишно растение. Стъблото му достига височина до 60 сантиметра и е кухо. Плодът, който ражда подправката е скрит в шушулки с големина около 15 сантиметра. Вътре в шушулките има от 10 до 20 семенца. Те са с кафеникав цвят. Имат пирамидална форма и са доста твърди. В кулинарията сминдуха се използва заради горчивия вкус и специфичния си аромат, които придават на ястията уникалност.

При диабет можете да се доверите на подправката сминдух

Химичният състав на сминдуха се представя от витамин С, фибри, протеини, калий, ниацин, желязо и други. Той е източник на съединението диосгенин, която спомага за синтеза на естрогена, подобрява циркулацията на кръвта и понижава холестерола.

За него се казва, че намалява болките при раждане. Този факт „произлиза е реален” заради диосгенина, който се съдържа в сминдуха и помага за предизвикването на маточни контракции. Важно е да кажем, е че прекомерната употреба на подправката от бременни жени не е препоръчителна, защото може да се предизвика преждевременно раждане или най-страшното спонтанен аборт.

“Демир

При сърдечно съдови проблеми също се препоръчва сминдух, защото в него се съдържа галактоманин. Той спомага за намаляването на риска от сърдечен удар. Кръвното пък се контролира в нормите, заради наличието на калий в подправката. Чименът, както казахме съдържа галактоманан , който също така спомага и при захарната абсорбация в кръвта, което е полезно за страдащите от диабет. Подправката се препоръчва и при лошо храносмилане, запек, кашлица, червено гърло, температура, кожни болести и потиска апетита.

Сминдух при диабет

1. При диабет се използват семената на подправката, които се смилат на прах (или се начукват на малки парченца). Консумирате всеки ден по 2 чаени лъжички от семенцата. Добре е предварително те да бъдат смесени с малко кисело или прясно мляко.

2. Отново се ползват натрошените семенца на подправката – 2 чаени лъжички. Те се заливат с чаена чаша вода и оставят да престоят една нощ. На сутринта се изпива прецедената отвара.

Сминдух за стимулиране на кърмата

В горещо прясно мляко – чаена чаша се слагат натрошени семенца от сминдух – ½. Не варите, просто запарвате и изпивате по 2 такива дози на ден.

Все пак преди да започнете да приемате смундух за стимулиране на кърмата е препоръчително да се консултирате с лекаря ви!

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Диабет – „победете“ го със сминдух

  1. Глупости на търкалета. Диабета не се лекува (освен в начален стадий когато е от стрес, уплах). Само само със скоруша. Ще се лекува след 15 години….

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *