При половината от децата с диабет диагнозата закъснява

При около половината деца диабетици диагнозата е сложена късно. Причината е, че често симптомите не се познават или пък личните лекари не са обърнали достатъчно внимание.

Добре е да се помни, че захарната болест може да се диагностицира при всички – от бебета до юноши, коментира д-р Мария Георгиева, която е детски ендокринолог.

Диабет тип 1 е инсулинозависим. Той е автоимунно заболяване, което за разлика от тип 2 (старчески диабет) засяга по-често млади хора, дори и деца. При тях лечението протича, като на организма се подава инсулин.

Симптомите – силна жажда, често уриниране

Диабет тип 1 има много характерни признаци. Децата съобщават за изразена жажда, те пият много течности, заради това уринират често и по всяко време на денонощието. Понякога започва нощно напикаване. Освен това децата постоянно са гладни, но в същото време слабеят и нямат сила. При това заболяване малките имат и смущения в зрението. При порасналите деца – в предпубертета и пубертета, се явяват кожни инфекции около гениталиите. Оплакванията са, че кожата се зачервява и сърби.

“Фигурин

Проверката на кръвната захар помага за изясняване на състоянието

Диагнозата при този тип автоимунен диабет се поставя след анализ на показателите на кръвната захар. Ако има съмнение, препоръчва се пациентът да направи проверка на случайна кръвна захар в лаборатория. Тя може да бъде измерена без значение кога за последен път пациентът е приемал храна. Когато стойността е ≥ 11,1 милимола на литър, това със сигурност е признак, че има диабет. Пациентът незабавно трябва да бъде прегледан от специалист ендокринолог.

Ето кои са най-важните критерии за точна диагноза

  • Ясно проявени симптоми на диабет и високи стойности на кръвна захар ≥ 11,1 mmol/l, които се измерват без значение кога е било предишното хранене
  • Кръвна захар ≥ 7,0 mmol/l на гладно, като се спазва поне 8 часа от последното хранене. От напитките е позволена само вода
  • Кръвна захар ≥ 11,1 mmol/l измерена два часа след проведен орален тест за толерантност към глюкозата
  • Гликиран хемоглобин (в лабораторните резултати се изписва HbA1c) > 6.5%

Отключващи фактори

Д-р Мария Георгиева диабет при децата 013434

При много болни деца диагнозата диабет се поставя твърде късно.

Причините за диабет от първи тип засега не са известни. Заболяването започва месеци преди типичните симптоми да се проявят. Доказано е, че диабет тип 1 се развива при вродена рубеола. Други фактори може да са инфекции с причинители като ентеровирусите.

Обсъждат се и други възможни причини, например глутен, казеин в млякото, липса на витамин D. Тъй като нито един от тези фактори не е доказано свързан с диабета, при тип 1 не е възможно да има профилактика.

По-късно започналата терапия може да отключи диабетна кетоацидоза, която да застраши живота. Д-р Мария Георгиева дава пример от практиката си със случай със своя 13-годишна пациентка.

Момичето е било закарано в болница с кръвна захар, която скочила до 70 ммол/л. Заради късно започналото лечение, то изпаднало в диабетна кетоацидоза. Тя от своя страна провокирала хиперосмоларна кома.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *