Дива маруля за премахване на папиломи

Дива маруля – една билка „разглеждана”, като плевел, но сока от нея спомага за бързото и ефикасно премахване на папиломи

Дива маруля

Дива маруля, сещате ли се коя е тази билка? Може би щом чуете името нищо не ви идва на ум, но всъщност, това е онзи плевел, който скубете ежедневно от градината си и ви боде по ръцете. Другото име на растението е бодлива маруля, а латинското и наименование е Lactuca serriola. Има места, на която я наричат бял трън, но това е наименованието на друга билка и не бива да се бъркат. Дивата маруля расте в градините и край пътищата. Билката е от семейството на Сложноцветните и е едно или двугодишно растение. Стъблата на дивата маруля могат да са малки, около 30 сантиметра, но могат да достигнат и завидна височина – 2 метра. Те са пълни с бяла течност. Листата са прикрепени и растат от боцкащото стъбло. Най-отдолу листата са големи и колкото по-нагоре се изкачват, те намалят своя размер. Те са с продълговата форма, като дължината им варира от 5 до 30 сантиметра, а ширината им от 1 до 10 сантиметра. Цветът им е сиво-зелен и са подредени по стеблото под формата на розетка. Когато ги срежете те също отделят бял сок. В ръбчатата на самите листенца са разположени и бодличките, които никак не са малки. Цветовете на дивата маруля не са много големи. Те достигат размери от 10 до 15 милиметра. Цвета им е жълт с бледо лилав оттенък. Самите цветове се намират по издънките на билката. Те са единични, като образуват съцветие на най-високата част на растението. Цъфтежът на дивата маруля започва през юли месец и може да продължи до септември. Плодът на билката има сив или жълненикав цвят. Той е мъхест и достига големина до 3 милиметра.

Уникалната билка дива маруля за премахването на папиломи

Химичен състав на билката дива маруля

Химичният състав на билката се представя от алфа-кариофилен, бета-кариофилен, виридифлорол, алфа-селинен, туйол, тънбергол, камфор, глобулол, лимонен оксид и други. Действията, които притежава билката са много, като част от тях са антисептично, анксиолитично, диуретично, болкоуспокояващо, спазмалогично, седативно, хипнотично, седативно и други. Дивата маруля намира приложение за лечение на кашлица, мускулни болки, безсъние, депресия, тревожност, ревматични болки, папиломи, рани и други.

Премахване на папиломи с помощта на билката дива маруля

Самото използване на билката дива маруля за премахване на папиломи е много лесно. Просто трябва да намажете проблемната зона със сока на растението. Можете да мажете по няколко пъти на ден (3-4). Ще чувствате парене, но не бива да се тревожите, това е знак, че „действа”.

“Демир

Дивата маруля може да се консумира и на салата, но все пак има горчив вкус, който не е любим на всеки. Разбира се листата на младите растения могат да се сварят и да се консумират така приготвени. Ако обаче решите да използвате дива маруля за лечение е задължително да уведомите лекуващия ви лекар!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *