Дива тиква (Bryonia alba L.)

Синоними. Луда тиква, черна дива тиква.

Разпространение. Из цялата страна. Расте по влажни места, в храсталаци и покрай плетища до 1000 м надморска височина.

Използваема част. Корените, които се вадят през есента. След почистване се сушат на сянка или в сушилня.

Химичен състав. Корените съдържат гликозиди, смоли, органични киселини, етерично масло, ферменти и др.

“Фигурин

Действие. Слабително и пикочогонно. Наличието на етерично масло осигурява антисептично (противомикробно) действие. От корените на дивата тиква напоследък са изолирани активни вещества, на които се приписва противотуморно действие.

Приложение. В много малки дози и внимателно се използва като слабително средство, а също и за увеличаване отделянето на урина. В по-големи дози дразни силно чревната лигавица и може да предизвика диарии и възпаление на бъбреците. Заслужава внимание действието на билката при възпаление на лимфните възли, плеврити, ревматизъм и подагра, както и при глисти. Във ветеринарната практика се използва за лечение на болестта гърлица при свинете.

Начин на употреба. Приготвя се спиртен екстракт от корените в съотношение 1:10. Пие се по 10-15 капки в чаша вода 3 пъти на ден. Може да се приготви запарка, като 1 чаена лъжичка корени се залива с 400 мл вряща вода. Пие се по 1 ракиена чашка 2-3 пъти дневно. Спиртен извлек от корените се използва външно като ревулсивно средство против ревматизъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *