Дивото резене помага на децата с ленив стомах

Резенето е двугодишно или многогодишно растение, което на височина може да достигне от метър до два и половина метра. Откроява се със своето силно разклонено стъбло, като листата са разположени последователно едно след друго. Неговите цветове са жълти, а плодовете му – продълговати. Въпреки че растението се отглежда най-вече на изток – в Индия, Япония, то се среща и на територията на Европа, като у нас то се намира най-вече като диворастящо. С лечебна цел се използват както и плодовете, така и етеричното масло, извлечено от резене.

“Демир

Основното приложение на билката е при газове, а също така може да се ползва и като апетитовъзбуждащо средства, а и със слабителен ефект. При деца, употребата на резене се препоръчва най-вече при наличието на така нареченото състояние „ленив стомах”, но може да се дава още при липса на апетит, при задържането на газове, а при най-малките и при наличието на запек, придружен с чести и болезнени колики.

Етеричното масло от резене е основна съставка на голяма част от продуктите, които са предназначени за лечението на храносмилателни проблеми. Резене се препоръчва още и при нередовна менструация, за увеличаване на млечната секреция при жени, които кърмят, като общостимулиращ продукт и такъв, който увеличава работоспособността. При болести на отделителната система билката се препоръчва заради покочогонния си ефект.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *