Дивото резене помага на децата с ленив стомах

Резенето е двугодишно или многогодишно растение, което на височина може да достигне от метър до два и половина метра. Откроява се със своето силно разклонено стъбло, като листата са разположени последователно едно след друго. Неговите цветове са жълти, а плодовете му – продълговати. Въпреки че растението се отглежда най-вече на изток – в Индия, Япония, то се среща и на територията на Европа, като у нас то се намира най-вече като диворастящо. С лечебна цел се използват както и плодовете, така и етеричното масло, извлечено от резене.

Основното приложение на билката е при газове, а също така може да се ползва и като апетитовъзбуждащо средства, а и със слабителен ефект. При деца, употребата на резене се препоръчва най-вече при наличието на така нареченото състояние „ленив стомах”, но може да се дава още при липса на апетит, при задържането на газове, а при най-малките и при наличието на запек, придружен с чести и болезнени колики.

Етеричното масло от резене е основна съставка на голяма част от продуктите, които са предназначени за лечението на храносмилателни проблеми. Резене се препоръчва още и при нередовна менструация, за увеличаване на млечната секреция при жени, които кърмят, като общостимулиращ продукт и такъв, който увеличава работоспособността. При болести на отделителната система билката се препоръчва заради покочогонния си ефект.

Дивото резене помага на децата с ленив стомах
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *