Диета? Да, но пълна със забранени храни

Пациент, имащ нужда от диета никога и не си е помислял, че тя ще бъде точно от забранените храни, за които всички знаем, че трябва да се избягват при здравословното хранене.  Когато докторът на Джъстин Хансен е казал, че специфичното му състояние изисква спазването на строго ограничителна диета до края на живота си, той е останал съкрушен. Но не след дълго разбрал, че диетата му няма да е това, което си е мислел. За неговото състояние наложително, дори задължително било да приема чипс, бургери, шоколад, колбаси, пълномаслено мляко, бисквити и торти, и въобще всичко, което е висококалорично. Това са все храни задължитлени за Джъстин, пациентът, който е болен от болестта на Крон.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

За да оцелее, той трябвало да яде почти само изключително нездравословна храна. Джъстин е на 51 години и е бивш IT консултант и наскоро е диагностициран с болестта на Крон. Това е хронично възпалително заболяване, свързано с появата на язвени изменения на храносмилателния канал. Симптомите на болестта включват болка, диария, повръщане, загуба на тегло и отпадналост, но в някои случаи, като, например, при Джъстин, това води до усложнения, известни като чревна недостатъчност.

Възпалението се характеризира с това, че води до разрушение на тъканта на червата дотолкова дълбоко, че хирурзите се налага да премахнат част от тях, понякога доста голяма. Пациентите могат да живеят без цяло черво, казва д-р Саймън Габе, гастроентеролог в британската болница „Сейнт Марк”. Средната дължина на червата варира между 3.5 и 8 метра, а критичната дължина, от която имате нужда, за да оцелеете, е един метър, допълва докторът. Проблемът е, че когато червата са по-къси, храната преминава през тях толкова бързо, че калориите, хранителните вещества, течностите и солите не се абсорбират от тялото.

Това означава, че само половината от хранителните вещества ще бъдат усвоени. Обикновено един пациент трябва да яде с 50% повече храна, за да може да усвои всички необходими вещества. А ако червата са много къси, както е при случая с Джъстин – те трябва да ядат даже още повече.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *