Дилянка успокоява нервната система

Дилянка се препоръчва при смущения в нервната система, предизвикани от настъпването на климактериума

Дилянка при проблеми с нервите!

Дилянка е билка, позната още като валериана, която се препоръчва най-вече заради успокояващия ефект, който има върху нервната система.

Дилянка е многогодишно тревисто растение, което има множество светлокафяви корени, пълни със сок, които се отличават заради специфичната си миризма. Коренището иначе е сравнително късо.

Листата на билката са нечифтопересто нарязани, а цветовете са събрани в съцветия и могат да имат различен цвят – от бели, през бледорозови до лилави. Цъфтят от май до юли.

“Фигурин
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Плодът на растението е едносеменен със светлокафяв цвят.

Най-често дилянката може да бъде открита из гористи местности или из такива, в които преобладават храстите. Важно е да е сенчесто, влажно място, а надморската височина да е не по-голяма от 1500 метра.

За лек и лечебни процедури се използват корените на растението заедно с коренищата, като основното действие на дилянката е успокояващо. Тя помага при нарушения и прекомерна превъзбуда на централната нервна система, както и при смущения в дейността на сърцето.

Най-често дилянка се прилага при лечение на нервни проблеми, при безсъние и мигрена, още при сърдечна невроза, съпътствана от други състояния като учестена сърдечна дейност.

С настъпването на климактериума билката се препоръчва за облекчаване на съпътсващите смущения, както и при начални стадии на хипертония.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *