Дюля (Cydonia oblonga Mill.)

Синоними. Няма.

“Фигурин

Разпространение. Из цялата страна. Културно растение, което се отглежда в градини.

Използваема част. Семената, които се сушат на сянка или в сушилня при 35 °С.

Химичен състав. В семенната обвивка се съдържат слузни вещества, дъбилни вещества, гликозиди, мазнини.

Действие. Отхрачващо. Благодарение на слузните вещества, дюлята действа омекчаващо и противовъзпалително при заболявания на дихателните пътища (бронхити) и при катарални явления на стомаха и червата (гастрити, язва). Голямото съдържание на дъбилни вещества прави дюлята много добър стимулатор на стомашната секреция. Възбужда апетитаа и същевременно действа като запичащо средство. Слузният разтвор, който се получава при накисване на целите семена на дюлята във вода (50:100), е ефикасно противовъзпалително и омекчаващо средство при бронхити, ларингити, фарингити, гастроентерити и при изгорена или напукана кожа. Има ефект и против косопад, като към нас-тойката се прибавят боракс и глицерин със спирт.

Приложение. Бронхити, ларингити, фарингити, ангини, стоматити, гастрити, язвена болест, диарии, дерматити, косопад и др.

Начин на употреба. Около 1 чаена лъжичка дюлево семе се запарва с 300 мл вряща вода в продължение на 1 час. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. При кашлица може да се комбинира с подбел, мед, живовлек, бъзов цвят и др. За външна употреба се приготовлява слузен разтвор, като 5 г семена се накисват в 100 мл вода до желиране.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *