Дяволска уста – универсалната билка

Дяволската уста е билка, която е широко разпространена в народната медицина. С нейна помощ се приготвят различни отвари, настойки и компреси. Основно тази билка се използва за лечението на различни женски проблеми и най-вече на женската полова система. Редовното пиене на чай от дяволска уста спомага за по-лесното забременяване, намалява риска от аборт по време на бременността, укрепва сърдечния ритъм и сърдечната стена, спомага за намаляването на болката при болезнен месечен цикъл. Чая от дяволска уста помага и на жените за преминаването на по-лесно периода на менопауза.

Но това не означава, че и мъжете не могат да пият чай от дяволска уста. За тях той е благоприятен изключително много за нервната система, както за централната, така и за вегетативната. Особено добре повлиява на хората, които имат нездравословен сън. Чай от дяволска уста се препоръчва и на хората, които имат хиперфункция на щитовидната жлеза.

В народната медицина билката е известна и под наименованието домашна коприва. Това е така, защото нейните листа много наподобяват дивата коприва, но за разлика от нея не пари и има различни цветове и коренно различно действие. Най-благоприятен период за събиране на билката е края на април до края на юли. Среща се по сенчести и влажни места, по поляни и под дебели сенки на дървета. За приготвянето на чай се използват надземните части на растението. Някои лечители предпочитат да използват само листата, но за приготвянето на чай може да бъдат използвани също стъблото и листата.

“Фигурин

За да си приготвите чай от тази билка може да използвате изсушени растения, които сами сте си събрали, ако нямате налични може да си закупите домашна коприва от почти всяка една дрогерия. Там ще ви предложат три варианта. Да ви продадат билката под форма на изсушени листа, под формата на дрога (изсушена и фино нарязана или смелена) и под формата на сашета за чай. Ние ви препоръчваме първите два варианта, а сашетата за чай ги използвайте в краен случай, ако няма от първите два.

За приготвянето на топъл чай от домашна коприва използвайте 2 лъжици средно нарязана дрога. Поставете я за 5 минути във 500 мл. вряща вода. След това прецедете отварата и прецедете я и преди ядене пийте по 150мл. от чая.

Втория вариант за домашно приготвен чай от дяволска уста, който ще ви предложим е много подходящ за лятото. При него в 200мл. студена вода се поставят 2 чаени лъжици дрога. Оставя се за 24ч. да престои след това чая се пие по малки дози в рамките на един ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *