Д-р Антон Тодоров: От киста в опашната област страдат най-често мъже

Факт! Кистата в опашната област е състояние, на което малко се обръща внимание. Погрешно е схващането, че здравето е просто отсъствие на болест или недъг.

На здравето трябва да се гледа като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие. Наличие на състояния като пиларната киста, могат сериозно да влошат не само настроението ни, но и да рефлектират върху нормалното протичане на ежедневието.

Демир бозан билки за бъбреци

Какво представлява всъщност кистата в опашната област?

Дермоидалната (пиларна) киста всъщност представлява вгъване на космени образувания и врастването им в подкожието. Получава се най-вече в опашната област. Образува се т.нар. киста – малка кухина изпълнена с мастен секрет и косми. Кистата често пъти може да бъде и вродена.Съществува и добре изразено фамилно предразположение.

Мъжете са по-уязвими от жените, казва д-р Антон Тодоров, като най-често пациентите са хора със седящи професии. Нерядко това са таксиметрови шофьори, служители в офиси и други. Най-засегната възрастова група между 20 и 30 години.

Най-честите предизвикващи фактори са неактивен начин на живот, силно окосмяване, плътни и твърди косми, лоша хигиена и наследственост.

Локалната травма отключва появата на симптоматика и усложнения.

Нерядко кистите на опашната област протичат безсимптомно и могат да бъдат открити случайно при преглед по повод друго заболяване. Ако кистата е спокойна, често не е необходима хирургична намеса. Ако пък се е развило усложнение – нагноила е и се е превърнала в абсцес или има фистули с неприятна секреция, единственият път за лечение е оперативния.

киста в опашната област д-р антон тодоровПациентът постъпва в болничното заведение за един или няколко дни. Не малък обаче е периодът на пълното възстановяване. Той зависи изцяло от организма и индивидуалната чувствителност, размерите на кистата, наличието на фистули или други усложнения, както и от типа на извършената операция. Варира в най-добрия случай от 3 дни до 3 седмици.

Неприятния момент при кистите е, че нерядко рецидивират. За профилактика се препоръчва редовно спазване на добра хигиена, перманентно обезкосмяване на областта,както и предпазване от хронично травмиране на седалищната област.

Вижте още и:

  1. Д-р Антон Тодоров: Внимание: киста в седалищната област!
  2. Д-р Антон Тодоров: Режим на хранене и диета при хемороиди
  3. Д-р Антон Тодоров: Хемороиди. Трябва ли да се страхуваме от тях?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *