Самардала: Една непозната подправка и лечителка

Тук ще намерите най-подробния и полезен материал за самардала, една твърде загадъчна билка.

Представяме ви една непозната за нас подправка, която обаче носи една наситеност и лека пикантност на всяко ястие. Освен това е и много полезна, всъщност както всяка подправка. Растението се казва самардала и представлява многогодишно тревисто растение от семейство Alliaceae. То достига на височината 70-130 см, а луковицата му е яйцевидна. Самардалата образува кръгло, здраво стъбло, завършващо с едри цветове, оцветени в бяло и зелено, с розови или кафеникави участъци. Листата са в напречен разрез и имат формата на трилъчна звезда.

На латински растението носи името Nectaroscordum siculum и в буквален превод означава нектаров чесън, а на английски – honey garlic. Някъде го наричат и български лук, див чесън, български чесън. Естествени находища на самардалата са открити и в Румъния, Молдова, на полуостров Крим, в Кавказ, както и в Турция. В България местообитанията са известни от източната част на страната – по Черноморието, Странджа, източна Средна гора и Стара планина и отделни райони на централна Стара планина.

Въпреки сравнително големия ареал, използването на самардалата като подправка е ограничено основно в рамките на нашата страна.
Там може да видите прясно набраните или изсушените листа, смесени със сол. Прясната самардала притежава твърде силен и специфичен аромат, значително по-лютива е от левурдата, лука и чесъна, затова намира твърде ограничена използване за прясна консумация. При изсушаване на смляната суровина със сол, ароматът и вкусът на самардалата в значителна степен се облагородява и тя с успех може да се използва за овкусяване на редица ястия.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За приготвяне на подправка от самардала се използват предимно дългите, месести листа. За направата й набраните и оставени да престоят един ден листа се смилат на каша и се смесват със сол в съотношение едно към едно. После се разстилат и се оставят да се сушат в сенчести, проветриви помещения, като периодично се разбърква. Пресните листа на самардалата се слагат за овкусяване на всякакви салати с домати и краставици, а солената смес е наистина чудесна добавка към всички ястия с картофи, яйца, сирене или агнешко. Тъй като подправката е солена, винаги намалявайте солта по рецепта в ястията.

Самардалата е част от списъка с лечебни растения, които попадат под разпоредбите на Закона за лечебните растения. Според редица данни тя може да помогне за свалянето на вредния холерстерол. Което е твърде спорно обаче впредвид това, че се смесва със сол, която е враг номер едно на добрия холестерол.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Самардала: Една непозната подправка и лечителка

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *