Екзотични съставки за красота и здраве

Хората от векове са се доверявали на природата, за да съхранят здравето и красотата си. Всички сме наясно вече с чудотворното действие на различните козметични продукти, които в основата си съдържат екстракти от екзотични растения, морски водорасли, етерични масла и други уникални целебни съставки. Но освен вече познатите ни, които постоянно можем да срещнем по реклами и опаковки, има и други съставки, които са малко по-различни, водят се екзотични и ние ги ползваме преди всичко като бижу, дрехи или пък дори храна. И които са един от основните символи на лукса и богатството: хайвер, кехлибар, злато, сребро, коприна… Козметичните продукти, съдържащи подобни вещества, ни даряват втора младост, преобразяват кожата и косите ни и ни карат да се чувстваме като принцеси.

Златото и като продукт за красота
Древните китайци още познават златото като основно козметична съставка. В наши дни, благородният и скъп метал се използва в много козметични серии, които са били създадени след сериозни многогодишни проучвания и лабораторни тестове. Биологичното злато (нанозлато, фитозлато) представлява чисти от сплави златни частици, които са по-малки от микрон. Крайният продукт се получава след обработка с високи технологии или чрез електролиза. Молекулата на златото се добавя в растителни екстракти (фитозлато). Има силно изразено бактерицидно действие, подпомага проникването на кислорода в кожата, при което се стимулират и процесите на клетъчната обмяна. Резултатът е видима регенерация на кожата, чиите клетки започват да работят в режим на подмладяване. Златото стимулира циркулацията на кръвта и лимфния поток, подпомага извличането на токсините и шлаките от кожата, образуването на здрава, еластична кожа (лифтинг ефект). Забавя изработването на меланин, особено при възрастовата пигментация. Кожата става по-светла и придобива равен и сияещ тен.

Козметика от сребро 
Среброто е един уникален елемент. Това е най-мощният природен антибиотик. Неговото бактерицидно действие е известно от хилядолетия. Преди векове върху раните са се поставяли сребърни пластинки и така те са заздравявали далеч по-бързо, отколкото без тях. Водата наливали в съдове от благородния метал. След като осъществят контакт със сребърните йони, повече от 600 вида бактерии и вируси загиват. Тези полезни свойства се използват не само от лекарите, но и от козметолозите. Колоидното сребро (суспенсия на елемента сребро, най-често във воден разтвор). не е толкова ефикасно, защото в контакт с въздуха се окислява, ала с помощтта на съвременните нанотехнологии се произвежда специален вид наносребро. Козметичните средства, в състава на които има сребро, се използват предимно при проблемна, склонна към възпаления кожа. Сребърните йони проникват в дълбоките слоеве на кожата и подпомагат нормализацията на кръвната циркулация, дейността на мастните жлези. Козметичните продукти с доказано качество, които съдържат сребърни йони, са хипоалергенни, стимулират регенеративните процеси и лекуват възпаленията по кожата, не позволяват запушване на порите, неутрализират действието на вредните микроорганизми.

Демир бозан билки за бъбреци

Перли и в крема
Перлите освен красиви образувания на мидите, са и чудесно средство за забаване на стареенето. Китайците знаят това и се възползват от силата им от векове. Днес, доста по-късно, но все пак по-добре от никога, западните козметични гиганти преоткриват подмладяващия ефект на бисерите. Фино смлените частици от висококачествени перли съдържат над 12 минерали и около 18 аминокиселини. Козметиката на перлена основа, съдържаща витамини, аминокиселини и минерали, подпомага извличането на токсините и подобрява метаболизма, осигурява надеждна защита от действието на свободните радикали. Кожата става еластична и гладка, нормализира се минералният и водният баланс. Перлените продукти са с избелващ ефект.

Слънчева козметика с кехлибар
Има свидетелства, че редица антични цивилизации са почитали слънчевият камък даже повече и от златото. За кехлибара се говори, че спомага за възстановяването на жизнените процеси в организма, като намира болните клетки и ги изцелява. Освен „умна“, козметиката от кехлибар също така и почиства в дълбочина кожата, насища с така необходимия за целия организъм, кожата с кислород, придавайки придава свежест на лицето.
Както всеки минерал, кехлибарът се добавя във вид на пудра. Тя съдържа комплекс органични съединения, витамини и олигоелементи, необходими за обменните процеси в тъканите. От козметична гледна точка най-ценна е янтарната /кехлибарената/ киселина. Тя има противовъзпалителни, антистрес и дори радиозащитни свойства – факт, еднакво полезен както за кожата, така и за целия организъм.

Хайверът – източник на младост
С помощта на съвременните технологии от черния хайвер се получават екстракти с подмладяващи и подхранващи свойства. Подходяща е за жени над 35 ходини. Общоизвестно е, че ембрионите в каквато и да е форма притежават огромен енергиен потенциал. Според някои, при използването на крем, съдържащ черен хайвер, кожата получава всичко и то веднага. Полезните вещества в хайвера се усвояват пълноценно и не предизвикват алергични реакции.

Копринена козметика

Съставките, съдържащи се в коприната са чудесни за всеки тип кожа. Те проникват в нейните слоеве и успяват да провокират биохимични реакции, които изглаждат бръчките и подобряват кожната структура. Това са копринените аминокиселини, хидролизираният протеин и копринената пудра.

А вие, кой елемент символ на лукса ще изберете?

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *