Епилепсията се повлиява от дива тиква

Дивата тиква има слабително, пикочогонно и дезинфекционно действие

Дивата тиква (Bryonia alba L.) е многогодишно тревисто растение, с жълтеникавобели цветове. Растението може да се намери из храсталаци, по влажни места край реките и като бурен край селищата. Среща се из цялата страна от низините до към 1000 м надморска височина. Билката цъфти от май до юли.

Епилепсията може да се повлияе от дива тиква

За лечебни цели се използва и събират корените на билката, събрани преди цъфтежа. Предпочитат се за употреба свежите корени.

Дивата тиква има слабително, пикочогонно и дезинфекционно действие. Употребява се при епилепсия, невралгия, задух, магарешка кашлица.

Билката, която съдържа силно действащи (отровни!) съставки, се прилага при хроничен атоничен запек. Ефектът се придружава от силни болки и колики. Използува се също като диуретично средство при отоци и като жлъчегонно за стимулиране тонуса на жлъчните пътища. В нашата народна медицина се прилага и при болести на опорния апарат, при ревматизъм и подагра, като успокояващо средство срещу повръщане и др.

“Демир

Лечебна рецепта при епилепсия:

Начин на приготвяне – 1 ч.л. ситно нарязани сухи корени от дива тиква се варят за около 5 минути в 600 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 50 мл 3 пъти дневно преди ядене.

Цялото растение е отровно! Билката трябва да бъде прилагана в много малки количества. По-големите количества предизвикват повръщане, кръвоизливи в стомаха и червата, кървава диария и др. Да се взима под лекарски контрол!

Из билковите рецепти на д-р Стоян Бахчеванов, ученик на Лечителя Петър Димков

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *