Есенен минзухар – вероятен спасител от рак

Есенните минзухари представляват по-едри побратими на пролетните, като вместо яркооранжевите чашки са с с голями лилави цветове. Те са красиви, но и много отровни. Това се дължи на съдържащият се в растението отровен алкалоид колхицин. Според нови изследвания обаче именно този отровен алкалоид може да се окаже ключът към направата на лекарство за най-коварната болест на нашето съвремие – ракът. Учените са открили начин, да го насочват към раковите образувания така, че попътно да не убива здрави клетки.

“Фигурин

Британските учени не изостават от арабските си колеги: в същото време, когато последните изучават противораковите свойства на шафрановите семена, изследователи от Университета Брадфорд съобщават за универсално лекарство против рак, което са успели да създадат с помощта на есенния минзухар/познат у нас като „кърпикожух“/ Colchicum autumnale. Цветето, което, между другото, е най-близкият родственик на шафрановото семе, съдържа алкалоида колхицин. Веществото, отдавна известно с противовъзпалителните си и други лечебни свойства, е най-силният инхибитор на клетъчното делене. Вярно е, че попадайки в организма, може да унищожи не само раковите, но и здравите клетки.

Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale), известен и като есенен минзухар или кърпикожух, е многогодишно растение, образуващо дребна клубено-луковица, от семейство Colchicaceae, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови.

Същността на работата е била, разбира се не получаването на колхицин, от едва ли не най – разпространеното растение на Британските острови, а адресираната доставка на алкалоида в тумора. За щастие, учените са успели да заставят рака да отравя сам себе си.
Туморите се разпространяват чрез матриксната металопротеиназа. Тези ензими, в буквалния смисъл, разчистват място за нарастващите тумори, разрушавайки взаимодействието между здравите клетки и белтъците на междуклетъчния матрикс. От тях пряко зависи растежа на кръвоносните съдове, а това означава и пълноценното снабдяване на туморите с хранителни вещества и кислород.

Изследователите „пришивали“ към колхицина белтъчен придатък, който потискал токсичните му свойства. В такъв вид колхицинът бил напълно безвреден. Достигайки в раковата зона, металопротеиназата на туморите разрязвала хибридната молекула и освободеният колхицин спирал растежа на кръвоносните съдове и тумора. Експериментите показали, че препарата ефективно инхибира туморния растеж на няколко вида рак (рак на гърдата, белия дроб, на простатата и други), без никакви странични ефекти. В някои от експериментите с мишки имало пълна ремисия на тумора, само след една доза от лекарството.

Всичко това не може да не вдъхва оптимизъм: подобно лекарство, ако бъде създадено, ще стане универсално оръжие срещу всички видове рак. Учените планират, в рамките на една година, да преминат към клинични изпитания.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *